Cel mai vârstnic veteran de război trăiește în comuna Horodniceni: Costachi Știrbu are 105 ani împlinițiActualitate

Cel mai vârstnic veteran de război trăiește în comuna Horodniceni: Costachi Știrbu are 105 ani împliniți

       Accesări: 3987

Este cel mai în vârstă locuitor din istoria unei comune aflată în zona Fălticeni. Un bărbat din satul Brădățel deține secretul longevității, de vreme ce a depășit binișor suta de ani. Costachi Știrbu a împlinit 105 ani, iar la această etate are o memorie de invidiat, încă își mai face plimbarea zilnică și nu a abandonat cititul și cărțile.

Bătrânelul și-a aniversat ziua de naștere pe 27 martie, în casa părintească, alături de copii și câțiva apropiați care au ținut să-i fie alături în aceste clipe deosebite.

Printre oaspeți s-a numărat și Neculai Florea, edilul șef al comunei Horodniceni.

De când moș Costachi a făcut suta de ani, primarul din localitate și-a făcut un obicei de a-l vizita la ziua de naștere. La fel s-a întâmplat și anul acesta.

În semn de prețuire, străbunicul din Brădățel a primit flori și câte o plachetă, unde Neculai Florea a așternut câteva gânduri.

Copiii i-au pregătit sărbătoritului un tort și, chiar dacă are 105 ani, oaspeții i-au urat cu toții viață lungă.

Nu se lasă învins de bătrânețe

Puțini sunt cei ajung să aibă trei cifre în dreptul vârstei. Să depășești un secol de viață este lucru mare, cel puțin asta lasă să se înțeleagă din vorbele lui Costachi Știrbu, care nu se lasă învins de bătrânețe.

Străbunicul din Brădățel iese zilnic în grădinuța casei, trebăluiește cât poate, citește, dar și se odihnește.

Cât a fost în putere, duminica și în zi de sărbătoare făcea zeci de kilometri pe jos. Pleca la mănăstiri să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a primit în viață.

Întrebat care sunt secretele longevității, moș Costachi spune fără ezitare: cumpătarea, bunătatea și credința în Dumnezeu. Pe acestea nu le-a părăsit niciodată.

Povestea de viață impresionată

Omul care a depășit un secol de viață, are o poveste pe măsură.

A trecut de peste 20 ori pe lângă moarte, a fost grav rânit pe câmpul de luptă, în cel de-al doilea război mondial, i-a biruit pe comuniști cu bunătatea lui, și-a ajutat semenii ori de câte ori i s-a cerut.

Și-a iubit familia și i-a iubit în egală măsură pe consăteni. Toți îl admiră și în respectă pe moș Costachi, genul de țăran neaoș care nu și-a uitat niciodată menirea de om.

Anul trecut a primit titlul de „Cetățean de Onoare al Comunei Horodniceni.”

Despre Costachi Știrbu s-au scris două cărți care surprind povestea unui om care, în ciuda greutăților, și-a croit în viață un drum frumos.

Străbunicul din Brădățel este unul dintre cei mai longevivi locuitori ai județului Suceava și fără îndoială cel mai vârstnic localnic al comunei Horodniceni și al zonei Fălticeni.

Familist convins și veteran de război, moș Costachi se bucură de un respect deosebit în comunitate.

Bucuria reuniunii de familie și revederii celor dragi s-a citit pe chipul bătrânului, căruia unii i-ar da, poate, 80 de ani.

ȘTIRI