Cel mai longeviv veteran de război din zona Fălticeni s-a stins din viață: Maiorul (r) Costachi Știrbu avea 105 aniActualitate

Cel mai longeviv veteran de război din zona Fălticeni s-a stins din viață: Maiorul (r) Costachi Știrbu avea 105 ani

       Accesări: 4330

Veteranii de război suceveni sunt în doliu. Maiorul în rezervă Costachi Știrbu a murit sâmbătă, 27 iulie, la vârsta de 105 ani. Originar din satul Brădățel, comuna Horodniceni, fost combatant al Armatei Române, în cel de-al doilea război mondial, bătrânul s-a stins din viață în casa în care s-a născut, a copilărit și i-a crescut pe cei șapte copii.

Rudele spun că, înainte să moară, bătrânul era perfect lucid și a simțit că clipele îi sunt numărate.

Maiorul (r) Costachi Știrbu va fi înmormântat marți, cu onoruri militare, la Mănăstirea Ortodoxă de stil vechi din Brădățel, construită pe terenul pe care chiar el l-a donat bisericii. La funeralii vor fi prezenți ofițeri de rang înalt din Suceava, Iași și Botoșani.

Bătrânul este cel mai longeviv veteran și erou de război din Moldova, dar și cel mai longeviv locuitor din zona Fălticeni.

„Regretăm dispariția unui om deosebit, un patriot, tată și familist model pentru noi toți. Moș Costachi și-a apărat patria cu prețul vieții, a luptat pe front, i-a iubit pe oamenii din jurul lui și a făcut numai bine. Dumnezeu l-a ținut 105 ani. De acum pleacă în veșnicie.”, ne-a declarat primarul Neculai Florea”. „Îi vom simți lipsi și trebuie să-i mulțumim pentru tot ceea ce am învățat de la el. Moș Costachi a fost ca o pildă vie pentru noi toți. Un om bun pleacă dintre noi, dar va rămâne veșnic în amintirea și în sufletul nostru. Dumezeu să-l ierte!”

Primarul Neculai Florea și Moș Costachi

Iubit și respectat de toată comunitatea locală, Costachi Știrbu sau Moș Costachi, așa cum îi spunea toată lumea din sat, a primit de ziua lui, pe 27 martie, titlul de „Cetățean de Onoare” al Comunei Horodniceni.

Anul acesta, în luna iunie, el a fost a fost avansat în grad de maior, în rezervă, de către colonelul în rezervă Petraru Florin, de la Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Evenimentul s-a desfășurat de Ziua Eroilor, acasă la bătrânul. Cea mai în vârstă persoană din județul nostru și singurul erou în viață pe care județul Suceava a fost tratat atunci așa cum i se cuvine unui erou în viață.

Moș Costachi și-a părăsit satul natal și casa doar o dată, atunci când a plecat la război. Avea doar 26 de ani și a fost trimis să lupte în linia întâi, la cotul Donului, unde s-au dus lupte crâncene. Curajos din fire, dar și foarte credincios, bărbatul din Brădățel a trecut de mai multe ori pe lângă moarte. A luptat pe front până când o schijă de tun i-a străpuns piciorul.

Moș Costachi a fost un om de toată isprava. Și-a ajutat semenii tot timpul, cu vorba și cu fapta. A avut mai multe funcții importante în sat, iar într-o vreme a lucrat la Primărie.

Pe vremea comuniștilor strângea cotele in și cânepă, de la oameni pentru a le duce fabricii de Filatura din Fălticeni. Mai târziu s-a ocupat cu treburile agricole din sat și întotdeauna avea grijă să nu spună nu celor care i-au cerut ajutorul la vreme de restriște.

Din acest motiv era nu doar bine văzut, ci și foarte iubit de consăteni.

Așa se face că la poarta lui Costachi Știrbu băteau oamenii din comună nu doar cu probleme ci și cei care își doreau să fie cununați de el. Nu a refuzat niciodată pe nimeni. Împreună cu soția, au fost nași la zeci de cupluri. Au botezat copiii și au fost părtași la întemeierea unor familii frumoase.

Ajuns la senectute, Moș Costachi avea trei obiceiuri la care nu renunța niciodată, ca să nu-l doboare povara bătrâneții: citea, se ruga și se plimba prin grădina casei.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI