Cel mai longeviv locuitor din comuna Horodniceni are 103 ani: Moș Costachi Știrbu este un bătrânel de povesteSpecial

Cel mai longeviv locuitor din comuna Horodniceni are 103 ani: Moș Costachi Știrbu este un bătrânel de poveste

       Accesări: 3594

Viața lui poate fi oricând subiectul unui roman. S-a născut la începutul primului război mondial, a luptat în cea de a doua conflagrație globală, i-a ținut la respect pe comuniști și a trăit toate schimbările de la Revoluție și până astăzi. Un bărbat din comuna Horodniceni are ce să povestească, orișicui are timp, la cei 103 ani pe care tocmai i-a împlinit.

Costachi Știrbu și-a serbat ieri, 27 martie, ziua de naștere în prezența familiei, primarului Neculai Florea și locotenent colonelului Gabriel Ghiduș de la Centrul Militar Județean Suceava.

Bătrânul, care este veteran de război, a primit diplome de recunoștință, un buchet de flori, un mic cadou  și tradiționala urare:„La mulți ani!”.

Bucuria reuniunii de familie și revederii celor dragi se citea pe chipul bătrânului care unii nu i-ar da decât 80 de ani.

Omul centenar de la Brădățel

Pe Moș Costache l-au cam ajuns anii, dar nu stă deloc rău cu sănătatea. Inima o mai ia câteodată razna, însă bătrânelul este tare fericit că încă mai aude și vede, iar când începe să povestească din întâmplările vieții, nu se mai opreşte. În ciuda vârstei este perfect lucid, vorbește fără să-și piardă ideile, iar bucuriile și necazurile le poate povesti în amănunt.

Omul centenar s-a născut în satul Brădățel, comuna Horodniceni, în anul 1914.

Locuiește în aceeași casă în care s-a născut, a crescut, s-a căsătorit și i-a crescut pe cei șapte copii ai lui. Și-a părăsit satul natal doar o dată, atunci când a plecat la război. Avea doar 26 de ani și a fost trimis să lupte în linia întâi.

Moș Costachi este un om de toată isprava. Ca să nu-l doboare bâtrânețea, bărbatul face trei lucruri în fiecare zi: citește, se roagă și se plimbă. De programul acesta care îi ține tonusul viu nu se abate nici în ruptul capului. Asta l-a ajutat să se mențină în formă la senectute, perioadă în care puterile te lasă, iar simțurile slăbesc.

22 de cumpene de moarte

Viața omului centenar din Brădățel a fost marcată de numeroase momente de încercare.

Costachi Știrbu și le-a „notat” pe toate în minte. Bătrânul le rememorează perfect și le poate spune pe toate fără să se oprească. Numai puțin de 22 de cumpene de moarte l-au pândit pe acest om simplu care spune că le-a biruit prin credința în Dumnezeu.

Două momente teribile însă i-au marcat viața: ambele la tinerețe. Prima a fost în cel de-al doilea război mondial când o schijă i-a pătruns în zona șoldului. Costachi Știrbu avea 26 de ani și era cercetaș în armata română. Sergent al Regimentului 16 din Fălticeni, el și camarazii de luptă au trecut Donul, luptând împotriva armatei sovietice.

Pentru că era curajos, superiorul său l-a trimis să supravegheze mișcările armatei inamice. Avea cu el un lansator portabil de rachete, un telefon cu fir și o mitralieră. Soldații ruși l-au atacat cu grenade în momentul în care el se ruga în taină lui Dumnezeu. Una dintre schije l-a rănit și i-a umplut bocancul și pantalonii de sânge. S-a apărat cât a putut de unul singur, până când camarazii săi l-au luat din tranșee.

Pentru curajul său, tânărul sergent Costachi Știrbu a fost decorat cu două medalii, distincții pe care el le-a așezat pe Icoana Maicii Domnului așezată la intrarea în casă

A doua cumpănă a fost într-o zi de vară când forța apelor aproape că l-a răpus. Deși nu știa să înoate, a reușit să iasă cu bine de sub curenții de apă. Nici el nu știe cum, însă spune că aici a fost doar mâna Domnului.

Moș Costachi este pâinea lui Dumnezeu

Crescut într-o familie de oameni credincioși, Moș Costache nu a lăsat ca necazurile vremurilor, răutățile altor oameni să-i schimbe bunătatea și blândețea.

Pe vremea comuniștilor strângea cotele in și cânepă, de la oameni pentru a le duce fabricii de Filatura din Fălticeni. Mai târziu s-a ocupat cu treburile agricole din sat și întotdeauna avea grijă să nu spună nu celor care i-au cerut ajutorul la vreme de restriște.

Din acest motiv era nu doar bine văzut ci și foarte iubit de consăteni.

Așa se face că la poarta lui Costachi Știrbu băteau oamenii din comună nu doar cu probleme ci și cei care își doreau să fie cununați de el. Nu a refuzat niciodată pe nimeni. Împreună cu soția, au fost nași la zeci de cupluri. Au botezat copiii și au fost părtași la întemeierea unor familii frumoase.

Diplomă de recunoștință, flori și 500 de lei

Omul centenar este un exemplu viu pentru fiecare consătean din Horodniceni.

Unul din cei care îl admiră pentru tot ceea ce a întreprins în viață este primarul Neculai Florea. Edilul comunei i-a înmânat o diplomă de recunoștință la împlinirea celor 103 ani, un buchet de flori, dar și un plic cu suma de 500 de lei.

El a vorbit în termeni elogioși de Moș Costachi, despre care spune că nimeni nu-l vorbește de rău.

„Este un om deosebit. Un model pentru noi, cei care dorim să învățăm de la bătrânii noștri care sunt adevărate exemple de urmat. Oameni ca el, mai rar.”, afirmă Neculai Florea. „Am ținut să fim împreună la această aniversare, așa cum facem de la momentul când el a împlinit 100 de ani. Eu îi doresc sănătate, bucurii și îl rog să aibă răbdare până anul viitor, și de ce nu, până când va serba 105 ani când ne vom revedea cu aceeași bucurie alături de familia și cei dragi ai lui.”

Cel mai longeviv om din comună

Costachi Știrbu intră în istoria comunei Horodniceni și a satului Brădățel. Încă de la momentul când viața i-a rezervat bucuria de a trece pragul unui veac, el era deja cel mai longeviv sătean.

Întrebat ce-și dorește la 103 ani, Moș Costachi răspunde fără ezitare: să nu îi ia Dumnezeu mințile. Iar pentru asta el își exersează mintea cu cititul și rugăciunea, încărcându-și în același timp sufletul de bucurie că a primit zile multe și bune.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI