Ceasul global din Fălticeni va intra în reparații capitaleExclusiv

Ceasul global din Fălticeni va intra în reparații capitale

       Accesări: 3575

Unicul orologiu global din România va fi reabilitat. Ceasul din centrul municipiului Fălticeni va beneficia în viitorul apropiat de primele intervenții la mecanismele de funcționare. Pentru că este nefuncțional de ceva ani, obiectul din oțel inoxidabil, care cântărește câteva tone, are nevoie de reparații urgente.

Autoritățile locale spun că și-au propus să reabiliteze ceasul care va arăta și funcționa ca nou.

Piesele și mecanismele au uzuri pronunțate, iar vechiul sistem de acționare și iluminatul interior nu mai sunt funcționale.

Simbol al orașului

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ceasul este de peste 30 de ani un simbol Fălticeniului, oraș al muzeelor și personalităților, iar Primăria vrea să intervină până nu va fi prea târziu.

Reabilitarea vine în contextul unei proiect de anvergură, așteptat să înceapă anul viitor. Piața centrală „Nada Florilor” va fi modernizată în totalitate, spațiu care va fi reconfigurat estetic.

„Ceasul din centru este și trebuie să rămână un simbol al orașului Fălticeni. Noi ne-am gândit că este timpul să-l reabilităm și, în același timp, să-l modernizăm.”, a declarat primarul Cătălin Coman în exclusivitate pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „Ceasul va rămâne în locul în care se află acum și va fi reabilitat odată cu piața centrală.”

Specialiști din Austria ar putea repara ceasul

Din punct de vedere tehnic, ceasul se află într-o stare deplorabilă.

Primarul Coman afirmă că municipalitatea fălticeneană este în discuții avansate cu o firmă specializată din Austria care ar putea repara ceasul.

Austriecii se vor ocupa și cu lucrările de curățare.

Exteriorul va fi cosmetizat

Proiectul de modernizare va include și lucrări de cosmetizare exterioară. De pe corpul metalic al ceasului global vor fi îndepărtate urmele de vopsea, adezivi sau alte materiale care îi pătează aspectul.

În campaniile electorale sau cu prilejul anumitor evenimente, ceasul a fost transformat de unii localnici în panou de afișaj.

Și patina timpului și-a pus amprenta asupra carcasei ceasului. Plăcile exterioare vor fi curățate, astfel încât acestea să revină la aspectul inițial.

Coloana Infinitului 

Ceasul din Fălticeni este o copie a mult mai celebrului Weltzeituhr din Berlin. Autoritățile de la acea vreme au ținut să-l personalizeze și au ales un element identitar cunoscut tuturor românilor.

Deasupra corpului cilindric este amplasat un element identic Coloanei Infinitului, opera renumitului sculptor Constantin Brâncuși, pe care se sprijină sistemul solar cu 9 planete.

Realizat integral din metal, ceasul indică pe 24 de cadrane ora din peste 100 de țări de pe 5 continente.

Intervenții lipsite de simț estetic

Lipsit într-o vreme de lucrări de întreținere, ceasul s-a deteriorat. Acum nu mai funcționează deloc. De câțiva ani nu mai mișcă nimic. Acum liniștea învăluie Ceasul Global care indica din 60 în 60 de minute, cu ajutorul unor impulsuri electrice, ora în peste 100 de țări de pe șase continente.

Mecanismele au început să scârțâie treptat, la fel și funcționarea.

Pentru că a dat semne de „oboseală”, în urmă cu aproximativ 7-8 ani, municipalitatea a venit cu o „alternativă” de moment. În vârful ceasului s-a montat un alt ceas, unul electronic care indică ora, data și temperatura atmosferică.

Deoarece nu s-au găsit fonduri pentru reparații, ceasul electronic a rămas până astăzi aici.

Sub corpul cilindric erau montate alte patru ceasuri mecanice care indicau ora exactă. Nici acestea nu au fost întreținute și s-au defectat.

Municipalitatea a renunțat la ele și le-a înlocuit cu obiecte din sticlă mată, nu tocmai estetice, care seamănă mai degrabă cu aplice de perete pe care sunt notate cele patru puncte cardinale.

Luminile de la baza cilindrului au fost și ele înlocuite cu becuri economice spiralate care nu au nimic în comun cu vehicul sistem de iluminat care folosea becuri tip glob.

Opera unor mecanici și ingineri ai Filaturii

Simbol al orașului de pe Șomuz, ceasul global a fost pus în funcțiune la 1 mai 1985 odată cu inaugurarea espalandei centrale.

Pe vremuri, ceasul era acționat electric din incinta fostului Magazin General „Nada Florilor”. Cu timpul totul s-a simplificat, astfel încât s-a ajuns ca sistemul să fie cuplat direct printr-o la o simplă legătură cu un cablu electric.

Ceasul global este realizat pe o structură metalică și carcasă de inox.

Aproximativ 10 de ingineri, maiștri și mecanici de la fosta Filatură au reușit să pună în operă copia faimosului Weltzeituhr din Berlin, inaugurat la 30 septembrie 1969.

Ideea construirii ceasului aparține fostului primar Costică Arteni, care și-a dorit ca orașul să aibă un simbol reprezentativ.

Pentru cele câteva luni bune de muncă, proiectare și execuție, fiecare mecanic și inginer al echipei a primit ca răsplată câte o butelie.

ȘTIRI