Cea mai nouă grădiniță din Fălticeni va fi construită pe strada Ion Dragoslav și va costa 3,7 milioane de leiExclusiv

Cea mai nouă grădiniță din Fălticeni va fi construită pe strada Ion Dragoslav și va costa 3,7 milioane de lei

       Accesări: 2298

Rețeaua preșcolară din municipiu se înnoiește. Dacă acum doi ani inaugurau noua Grădiniță Voinicelul din cartierul Dimitrie Leonida, autoritățile locale au pregătit acum proiectul unei alte grădinițe la standarde europene. Primarul Cătălin Coman a depus la începutul lunii iulie documentația pentru construirea unui local foarte generos ca dotări și spațiu.

Noua grădiniță cu program normal va fi construită pe strada Ion Dragoslav și va dispune de cele mai moderne facilități și dotări pentru ca actul educațional să se desfășoare în condiții optime.

Cotidianul Cronica de Fălticeni publică prima imagine din proiectul prin care vor fi atrase noi fonduri europene.

Grădința duplex pentru 120 de copii

Chiar dacă nu se poate vorbi de un concept, municipalitatea vrea să reunească în aceeași clădire două unități cu program normal.

Aici vor funcționa grădinițele „Lizuca” și „Voinicelul” care se vor muta din actualul local, de pe străzile Ștefan cel Mare și de pe strada Ion Dragoslav, în casă nouă. Ambele unități funcționează acum cu câte trei grupe fiecare.

120 de preșcolari ar urma să învețe în noua grădiniță.

„Am depus pe data de 3 iulie proiectul pentru noua grădiniță din Fălticeni. Vorbim de un proiect care va oferi viitorilor preșcolari un spațiu modern, foarte confortabil, cu absolut toate dotările necesare unei grădinițe.”, ne-a declarat în exclusivitate primarul Cătălin Coman. „Va fi o grădiniță frumoasă, încăpătoare și căreia nu îi va lipsi nimic. Din totalul investițiilor, Primăria Fălticeni va contribui cu o cofinanțare de 2% și cu asigurarea tuturor utilităților: apă, gaz, canalizare, energie electrică. Prin acest proiect dorim să comasăm grădinițele cu program normal „Lizuca” și „Voinicelul”

Localul va beneficia de șase săli de grupe, astfel că nu vor fi probeleme legate de spațiu, ce vor fi dotate fiecare de câte un vestiar.

Primarul Cătălin Coman vrea ca proiectul să înceapă în toamna acestui an.

Proiect cu fonduri europene de peste 800.000 de euro

Noul proiect al Primăriei Fălticeni a fost depus în urmă cu o săptămână pe Programul Operațional Regional (POR), axa 10 „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale pentru educație timpurie”. Fondurile de investiții vor fi atrase din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Documentația și avizele sunt obținute, iar autoritățile locale au emis deja autorizația de construire.

Primarul Coman a subliniat că documentația a fost elaborată foarte bine și că se așteaptă ca săptămânile viitoare să urmeze ultimele clarificări privind proiectul, urmate de semnarea contractului de finanțare.

„Sperăm ca anul acesta să avem contractul de finanțare și să licitația pentru execuție să fie încheiată. Ceea ce a depins de noi, ca autoritate publică locală, am făcut.”, explică primarul municipiului Fălticeni. „Dacă lucrurile decurg bine, în toamnă vom putea avea fondurile pentru proiect. Ne dorim să trecem repede și de licitații și să ne apucăm de muncă.”

Fondurile pentru realizarea investiției se ridică la aproximativ 3,7 milioane de lei, adică 800.000 de euro. Primăria Fălticeni va cofinanța proiectul cu 2% din totalul fondurilor necesare, autoritățile locale având ca sarcină să asigure utilitățile viitorului obiectiv.

Grădinița ar putea fi inaugurată în 2020

Activitatea în cel mai nou proiect din structura educației locale ar putea începe chiar anul acesta. Totul ține de modul cum va decurge licitația.

Noua grădiniță de pe strada Ion Dragoslav va fi ridicată în aceeași curte cu un corp de clădire ce aparține acum Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”.

Ținta pentru inaugurare este anul 2020, când autoritățile locale speră să funcționeze unitatea.

Sală multifuncțională și parc de joacă

Fiecare grupă va avea la intrare un vestiar pentru haine.

Clădirea duplex va dispune de grupuri sanitare adecvate vârstei atât la parter, cât și la etaj.
Autorii proiectul s-au gândit la tot, astfel că în cadrul grădiniței va exista și o sală multifuncțională pentru festivități, întruniri, activități și ceremonii.

Curtea unității va fi spațiu verde din belșug și un parc de joacă. Un spațiu destinat activităților reacreative va fi realizat și în clădirea grădiniței.

Primarul Coman susține că noua unitate de învățământ cu program normal ar putea fi „îmbrăcată” la exterior în culori vii, cu desene și personaje din lumea poveștilor așa cum sunt grădinițele „Dumbrava Minunată” și „Pinocchio”.

Proiectul inițial nu prevede lucrări de pictură murală, însă acestea ar putea fi adăugate ulterior.

După ce grădinița și „Voinicelul” se va muta în casă nouă, clădirea va fi atribuită Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu” care intenționează să transfere aici elevii din clasele pregătitoare. La aceeași școală, municipalitatea fălticeneană are deja un proiect de investiții prin care urmărește construirea primei cantine școlare destinată ciclului primar și gimnazial.

ȘTIRI