Cazul incubatoarelor pentru bebeluși transportate cu remorca este închis: Conducerea spitalului s-a ales cu un avertismentActualitate

Cazul incubatoarelor pentru bebeluși transportate cu remorca este închis: Conducerea spitalului s-a ales cu un avertisment

       Accesări: 1927

S-a aflat în vizorul presei și al Ministrului Sănătății. Transportul incubatoarelor pentru nou născuți de la vechea la noua maternitate din Fălticeni i-a oripilat pe numeroși localnici, dar și pe alți medici din sistemul de stat care au catalogat situația drept inadmisibilă. S-a întâmplat cu două zile înaintea inaugurării secției medicale de pe strada Ion Creangă, atunci când lucrătorii de la Spații Verzi, spun reprezentanții administrației locale, au adus în remorca unui tractor două incubatoare și mobilier medical.

La acel moment, medicul Vlad Morariu, managerul spitalului, declara pentru Cronica de Fălticeni, că tot ceea ce s-a putut transfera în maternitate s-a făcut cu mașinile instituției, însă de această dată obiectele fiind voluminoase nu au putut fi transportate decât cu un utilaj cu benă sau remorcă.

Chiar dacă au spălat și dezinfectat remorca, au așezat folii de plastic, cartoane și perne sub aparatura medicală, acestea au fost transportate în condiții care contravin normelor de igienă.

DSP Suceava a deschis o anchetă în acest caz.

Inspectorii instituției au venit în control la unitatea medicală unde au stat de vorbă cu membrii din conducerea spitalului. După discuțiile purtate cu medicii și inspecția de la fața locului, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică prezintă concluziile finale.

Directorul adjunct al instituției, medicul Cătălin Zorescu, susține că transportul s-a făcut în condiții neadecvate. Mai mult decât atât, în acest caz inspectorii consideră că este vorba de o greșeală și nu de rea intenție.

„Într-adevăr, transportul aparaturii medicale și a mobilierului medical s-a efectuat în condiții necorespunzătoare. Noi considerăm că dintr-o eroare umană, fără rea intenție, ci doar o scăpare a conducerii spitalului și a personalului medical.”, ne-a declarat medicul Cătălina Zorescu. „Normal era ca acest transport să se deruleze în alte condiții. Poate dacă am fi fost consultați am fi dat niște recomandări. În acest moment consider că este important să luăm cele mai bune măsuri pentru a remedia deficiențele constatate.”

După inaugurarea de vinerea trecută, personalul de specialitate al Direcției de Sănătate Publică a supravegheat operațiunile de dezinfecție și curățenie, care s-au efectuat zilnic, în mod repetat, sub supravegherea acestora.

Mai multe etape de nebulizare cu dezinfectant au fost efectuate în noua maternitate, atât în încăperi cât și pe aparatura modernă sau mobilierul medical.

Medicul Cătălina Zorescu a subliniat faptul că maternitatea va primi aviz de funcționare doar dacă rezultatele analizelor efectuate după etapele de dezinfecție vor fi negative.

„Pot să asigur populația că nu ne vom da acordul pentru deschiderea și funcționarea acestei secții a spitalului până în momentul în care nu vor fi întrunite absolut toate condițiile pentru desfășurarea unui act medical în deplină siguranță., afirmă Zorescu. „Vom recolta probe de laborator, de pe suprafețe și aparatură. Vom expertiza circuitele funcționale ale clădirii și vom colabora mai îndeaproape cu Spitalul Municipal Fălticeni.”

La rândul său, managerul Vlad Morariu recunoaște că nu a fost cel mai bun mod de a transporta mobilerul medical și incubatoarele, însă acestea au fost dezinfectate imediat după aducerea acestora. la intrare

„Ca măsuri vă pot spune că am dat un avertisment serios conducerii spitalului, urmând ca următoarele sancțiuni administrative să fie aplicate de comitetul director al unității medicale în urma finalizării propriei anchete.”, ne-a declarat directorul adjunct al DSP Suceava. „Apreciez colaborarea cu spitalul din Fălticeni, care au fost întotdeauna receptivi la măsurile noastre. În general, respectă toate normativele sanitare în vigoare și nu este cazul să îi blamăm mai mult decât o fac ei prin asumarea propriilor greșeli. Trebuie să le stăm alături, să mergem mai departe și să luăm cele mai bune măsuri.”

Reprezentanții Spitalului Municipal Fălticeni au depus între timp documentația prin care solicită autorizarea sanitară de funcționare.

Noua maternitate ar putea deveni operațională începând de săptămâna viitoare. Unitatea medicală, echipată cu aparatură și mobilier nou, oferă condiții hoteliere moderne, inaugurarea oficială fiind făcută în urmă cu o săptămână în prezența medicului Florian Bodog, ministrul sănătății.

ȘTIRI