Căutarea zăcămintelor de gaz de la Bunești s-a încheiat: Ce spune compania ProspecțiuniRural

Căutarea zăcămintelor de gaz de la Bunești s-a încheiat: Ce spune compania Prospecțiuni

       Accesări: 83

bunesti_case_fisurate_4Au luat sfârșit. Prospecțiunile geofizice pentru identificarea gazelor naturale de la Bunești s-au încheiat. De aproape o săptămână, lucrările s-au oprit definitiv după ce mai multe case ale unor localnici din Uncești au început să crape pereții, iar în unele cazuri, temeliile caselor.

Aceștia și-au exprimat nemulțumirile în fața reprezentanților administrației comunei Bunești, cerând despăgubiri și încetarea lucrărilor. Ei s-au revoltat și pentru faptul că au găsit cabluri pentru prospecțiuni pe terenuri private, fără ca cineva să își fi dat acordul.

Lucrările au fost efectuate de firma Prospecțiuni, într-o zona aprobată de Agentia Naționala pentru Resurse Minerale, care vine cu lămuriri în acest sens.

Cu o experientă vastă, firma de prospecțiuni a reiterat faptul că folosesc tehnologii de ultimă oră care oferă siguranță maximă atât pentru mediu cât și pentru localnici. Mai mult decât atât, aceștia și-au asumat plata daunelor, deși cauza apariției fisurilor  construcții nu este încă

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cronica de Fălticeni i-a întrebat pe oficialii companiei bucureștene cum privesc situația de față, de la Bunești.

Cronica de Fălticeni: Care sunt localitățile din zona Fălticeni în care au fost programate prospecțiuni?
Prospecțiuni S.A: Lucrările se derulează într-o zona aprobată de Agentia Naționala pentru Resurse Minerale (ANRM), care cuprinde localitățile de pe raza comunelor Bunești, Cornu Luncii, Horodniceni, Rădășeni, iar în restul județului în comunele Bălăceana, Berchișești, Bosanci, Cacica, Cajvana, Ciprian Porumbescu, Comănești, Dărmănești, Ilișești, Ipotești, Moara, Păltinoasa, Pătrăuți, Pîrteștii de Jos, Poieni-Solca, Drăgoiești, Grănicești,Șcheia, Stroiești, Suceava, Valea Moldovei.

Cronica de Fălticeni:Pentru toate aceste localităţi există acorduri / hotărâri ale administraţiilor locale? Se acţionează doar pe terenurile primăriilor? Se lucrează şi pe terenurile private?
Prospecțiuni S.A: Conform reglementărilor legale, compania noastră a notificat autoritătile administratiilor locale cu privire la proiectul pe care îl desfăşoară, însa obţinerea unui acord nu este obligatorie. Cu toate acestea, deoarece suntem o companie transparentă şi ne dorim să avem o bună relaţie de colaborare cu toate comunităţile în care lucrăm, echipele noastre au solicitat şi acordul consiliilor locale. Majoritatea acestora ne-au oferit acordul şi suntem în aşteptarea unui răspuns şi din partea consiliilor care încă nu au luat o decizie.

După stabilirea proprietăţilor din judeţ, care vor fi accesate în vederea desfăşurării măsurătorilor de suprafaţă, echipa Prospecţiuni contactează fiecare utilizator de teren, indiferent dacă este vorba despre persoană privată sau juridică.

Cronica de Fălticeni: Legat de situaţia de la Buneşti, există deja persoane despăgubite pentru daune?
Prospecțiuni S.A: Da, sunt mai multe persoane despăgubite în Buneşti, procesul de despăgubire continuând şi în acest moment. Domnul primar ne-a solicitat oprirea lucrărilor cu scopul de a reglementa anumite aspecte ale activităţii. Ne-am conformat, am luat măsurile necesare și am încetat orice fel de activitate aici.

Cronica de Fălticeni: Care este cauza fisurării caselor. Explozii prea apropiate sau prea puternice?
Prospecțiuni S.A: Momentan, cauza fisurilor nu este cunoscută și nici nu se poate spune că lucrările echipei noastre au generat acest fenomen. Am contactat un expert în domeniul construcțiilor, un evaluator recunoscut, care va cerceta toate casele și va stabili mai multe detalii. Cu toate acestea, compania Prospecțiuni a decis ca toate daunele să fie compensate în baza evaluării respective, indiferent de cauza acestora.

Cronica de Fălticeni: Puteți confirma dacă Prospectiuni face cercetări pentru descoperirea zăcămintelor de gaz natural?
Prospecțiuni S.A: Prospecţiuni desfăşoară un proiect de achiziţie de date geofizice în judetul Suceava. Obiectul de activitate al companiei îl reprezintă realizarea unei „ecografii a pământului” de către specialişti cu vaste cunoştinţe în domeniul geologiei şi geofizicii. Folosirea termenului medical nu este întâmplătoare, întrucât realizarea „ecografiei” are acelaşi scop ca echivalentul său în medicină: să indice structura geologică din interiorul pâmântului, nu şi conţinutul acestuia.

În consecinţă, domeniul nostru de activitate nu permite identificarea de resurse, ci doar realizarea unor măsurători de suprafaţă. Într-adevăr, lucrările noastre sunt parte a programului companiei SNGN Romgaz SA de explorare a resurselor convenţionale de gaze naturale, însă activitatea echipei noastre din zonă nu are ca rezultat descoperirea unor resurse, ci achiziţia de date geofizice. Reiterăm faptul că nu este vorba despre gaze de şist, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat.

Cronica de Fălticeni: Cum explicați prezența cablurilor pentru prospectiuni pe terenuri private. Oamenii spun că nu au nici un contract semnat cu Prospecţiuni pentru a le traversa.

Prospecțiuni S.A: În derularea tuturor proiectelor, reprezentanţii Prospecţiuni accesează terenurile private în conformitate cu reglementările legale. Însă, în unele cazuri, doar o parte din terenuri se află în proprietatea localnicilor, proiectul incluzând şi loturi peste care nu traversăm cu echipamentele.

Cu ajutorul primăriilor şi al consiliilor locale identificăm arendaşii şi proprietarii terenurilor cuprinse de perimetrul proiectului. Apoi contactăm respectivele persoane în vederea realizării unor înţelegeri scrise. Cu toate acestea, există greutăţi majore caracteristice acestei activităţi, care provin din dificultatea de identificare şi contactare a proprietarilor şi arendaşilor de terenuri. Sunt şi cazuri în care nu există baze de date complete şi actualizate ale proprietarilor de terenuri, nu există hărţi însoţitoare ale bazelor de date, sunt dispute de succesiune, terenurile au fost date în arendă fără documente legale sau proprietarul se răzgândeşte în privinţa înţelegerii deja semnate, după instalarea echipamentului pe proprietatea privată.

Noi ne dorim să avem o colaborare cât mai bună cu arendaşii şi cu proprietarii de terenuri, de aceea ne străduim să evităm orice fel de situaţii neplăcute. De aceea, în momentul în care sesizăm astfel de cazuri, încercăm să le remediem în cel mai scurt timp. Vă asigurăm, însă, că aceste erori se întâlnesc într-un procent foarte scăzut şi facem tot posibilul pentru a le evita.

Cronica de Fălticeni: Care este distanţa pentru efectuarea în siguranţă a explorărilor prin explozie. Oamenii spun ca s-au făcut prospecţiuni la aproximativ 200 de metri de casele lor.

Prospecțiuni S.A: Distanţa de siguranţă minimă este de 100 de metri faţă de orice tip de clădire, iar echipa noastră a respectat acest standard. Mai mult decât atât, lucrările s-au desfăşurat la distanţe chiar mai mari faţă de acest standard.

Cronica de Fălticeni: În ce zone ale județului Suceava s-au derulat, deja, prospecțiuni?
Prospecțiuni S.A: Până acum am desfăşurat lucrări de achiziţie a datelor geofizice în localităţile de pe raza comunelor Buneşti, Rădăşeni, Horodniceni şi Bosanci.

Cronica de Fălticeni: Este adevărat că aţi descoperit o pungă mare de gaz la Horodniceni?
Prospecțiuni S.A: Domeniul nostru de activitate nu permite identificarea de resurse, ci doar realizarea unor măsurători de suprafaţă – achiziţia de date geofizice. Aceste date sunt predate apoi clientului care a solicitat lucrarea, pentru a continua procesul de explorare. Abia la finalul acestui proces se poate afla dacă în zona respectiva există potenţial pentru descoperirea unor resurse.

Cronica de Fălticeni: Unii oameni se tem ca nu vor fi despăgubiţi sau despăgubiţi la preţul real şi că doar instanţa ar putea să le facă dreptate.
Prospecțiuni S.A: Aceste temeri sunt nefondate, deoarece în activitatea companiei, de 65 de ani, ne-am respectat întotdeauna colaboratorii. În plus, îi asigurăm pe localnici că şi calculul acestora se realizează în mod corect, în parametri legali şi conform preţurilor pieţei, care ne sunt furnizate de Direcţia Agricolă a judeţului Suceava.

Cronica de Fălticeni: Când se încheie prospecţiunile? Dar cele prin explozie?
Prospecțiuni S.A: La Bunești s-au încheiat. În județul Suceava durata estimată a proiectului este până în luna mai a acestui an. În funcţie de tipul solului se va stabili şi metoda utilizată – generarea cu ajutorul vibratoarelor sau a micilor explozii.

Cronica de Fălticeni: S-au găsit gaze naturale?
Prospecțiuni S.A: Domeniul nostru de activitate nu permite identificarea de resurse, ci doar realizarea unor măsurători de suprafaţă – achiziţia de date geofizice. Aceste date sunt predate apoi clientului care a solicitat lucrarea, pentru a continua procesul de explorare. Abia la finalul acestui proces se poate afla dacă în zona respectiva există potenţial pentru descoperirea unor resurse.

Rudy H.

ȘTIRI