Câteva zeci de familii de lebede iernează la Fălticeni: Păsările de pe iazul Șomuz au nevoie de hranăSpecial

Câteva zeci de familii de lebede iernează la Fălticeni: Păsările de pe iazul Șomuz au nevoie de hrană

       Accesări: 1900

Sunt nelipsite în ultimii ani din peisajul de iarnă fălticenean. Zeci de familii de lebede migrează în stoluri, la sfârșitul toamnei, spre ținuturile din nordul Moldovei unde găsesc un mediu prielnic desfășurării vieții. Înaripatele acvatice se simt bine aici și rămân pe toată perioada anotimpului rece.

Anul acesta pe iazurile din Fălticeni sunt mai multe lebede ca niciodată.

Pentru localnici prezența acestor păsări, considerate nobile, stârnește de fiecare dată admirație. Părinți cu copii, tineri cu prieteni, dar și cupluri mai vârstă vin să privească lebedele care plutesc cu grație pe luciul apei.

Trecătorii se opresc doar pentru câteva minute, le fotografiază, iar unii se întorc și le hrănesc.

Iazul lebedelor

Exemplarele care au ajuns la Fălticeni sunt lebede de vară. Aceeași pasăre mai este cunoscută și sub denumirile de lebăda cucuiată sau lebăda mută pentru că este mai puțin gălăgioasă decât alte specii înrudite.

Peste 100 de exemplare s-au instalat pe apa Șomuzului împreună cu puii, care se diferențiază prin penajul gri-maroniu și ciocul negru, în timp ce lebedele mature au penajul alb și ciocul portocaliu.

Împreună cu acestea conviețuiesc în armonie câteva sute de rațe sălbatice.

De aproape 20 de ani, generații după generații vin și iernează pe Șomuz. Explicația este simplă.

Atrasă de clima mai blândă, lebăda de vară (Cygnus olor) migrează din Scandinavia, Rusia, Germania și țările Baltice spre ținuturi din nordul României cu întinderi de ape, vegetație palustră și faună acvatică bogată.

Exemplarele din această specie au o medie de viață de 20 de ani, însă în captivitate pot trăi până la 30 – 40 de ani.

Localnicii sunt fascinați nu doar de frumusețea lebedelor, ci și de felul cum plutesc spre iaz, cum se ridică de pe apă sau atunci când își înalță corpul în poziție perfect verticală, bat puternic din aripi și produc un zgomot profund. Ele impresionează și prin modul în care aleg, uneori, să-și caute hrana sub apă ori atunci când comunică prin gesturi tandre.

Un loc perfect pentru iernat

Specialiștii spun că lebedele se instalează pe Șomuz, pe timpul iernii, datorită mediului propice, asemănător cu habitatul unde lebedele trăiesc în restul anului.

Iazurile din Fălticeni le oferă tot ce au nevoie, alge de apă dulce, plancton vegetal și pești mici, pe perioada cât își refac forțele, până la primăvară când se vor întoarce în nordul Europei.

În iernile mai grele, exemplarele din Delta Dunării și lacul Razelm ajung să ierneze la Fălticeni.

Lebedele vor putea fi admirate de fălticeneni pentru încă aproximativ două luni. Din martie începe perioada de împerechere, iar la începutul lunii aprilie vor migra din nou spre zonele nordice.

Păsările au nevoie de hrană

Grațioase și blânde, păsările cu penaj alb au venit încă din luna decembrie.

Vremea a fost până acum blândă iar hrana din belșug. De la jumătatea lunii ianuarie, aerul tot mai rece, geros noaptea, a înghețat apa iazului. Nutrimentele se găsesc foarte greu, acum când toate bazinele iazului s-a transformat într-un imens patinoar natural.

Lebedele și rațele sălbatice s-au adunat pe un ochi de apă de lângă deversor, singurul loc unde mai pot ciuguli din oferta acvatică.

Dacă exemplarele mature fac față mai ușor lipsurilor din perioada sezonului rece, puii sunt cei care necesită o alimentație bogată.

Din dragoste față de necuvântătoare, unii localnici au venit mai des și le-au adus pâine, însă specialiștii spun că este chiar contraindicată.

Lebedele pot fi hrănite cu boabe de porumb, grâu, semințe, plante, broaște, moluște și pești de mici dimensiuni.

Păsările iernează în aceste zile pe apa iazului din apropierea podului care leagă Țarna Mare de strada Botoșanilor.

Lebădă decapitată

Lebăda de vară este ocrotită de lege datorită frumuseții și rarității sale. Sunt localnici care fie nu știu, fie nu le pasă de asta.

Din nefericire, unul dintre exemplarele tinere, un pui ajuns aproape la maturitate, zăcea fără viață în apropierea iazului.

Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni au găsit pasărea lângă deversor. Lebăda era decapitată.

Ea avea una dintre aripi ruptă. Autorii gestului inuman i-au luat viața profitând de faptul că pasărea acvatică nu mai putea zbura.

Pentru ca astfel de fapte să nu se mai repete, localnicii și autoritățile trebuie să colaboreze pentru protejarea lebedelor.

 

ȘTIRI