Mii de ortodocși pe stil vechi au venit la Mănăstirea Slătioara pentru a-l sărbători pe Sfântul Ierarh GlicherieReligie

Mii de ortodocși pe stil vechi au venit la Mănăstirea Slătioara pentru a-l sărbători pe Sfântul Ierarh Glicherie

       Accesări: 3576

Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși pe stil vechi. Ieri la Mănăstirea Slătioara, din comuna Râșca, au sosit pelerini din țară și străinătate au venit la sărbătoarea Sfântului Ierarh Glicherie. Câteva mii de persoane s-au închinat și rugat la racla cu moaștele celui care a întemeiat chinovia de călugări în vremea prigoanei comuniste.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Î.P.S. Vlasie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, alături de alți 10 arhierei ai Sfântului Sinod, numeroși preoți și diaconi.

Ca în fiecare an, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Glicherie au fost prezenți mitropoliți și episcopi ale bisericilor surori din Grecia, Rusia și Ucraina.

Luni după-amiază a fost săvârșită Privegherea, încheiată cu omilia Prea Sfințitului Evloghie.

Cu prilejul sărbătorii au fost oficiate două hirotonii întru preoție și diaconie, ambele pe seama Mănăstirii Slătioara.

Sfânta Liturghie a fost înfrumusețată de cântările corului mitropolitan „Schimbarea la Față”,  condus de preotul Andrei Onofrei.

La cuvântul de învățătură, Mitropolitul Vlasie a redat în linii mari viața și faptele minunate ale sfântului care și-a dedicat 60 ani monahismului și ortodoxiei autentice. Condamnat la moarte de autorități pe motivul că nu voia să se lepede de credință, dar și pentru că ridica biserici în tot locul, Ierarhul Glicherie fusese prigonit, încarcerat, bătut și exilat departe de chinovia din pădurea Slătioarei.

El a înfruntat cu stoicism asprimea regimului comunist și acțiunile Securității. Deși a trecut prin numeroase încercări, Episcopul Glicherie s-a întors în mijlocul creștinilor, continuând cu curaj ceea ce începuse încă din anii 40, construirea de noi lăcașuri de rugăciune pentru căluguri și oamenii de rând într-o perioadă când pe mănăstiri și biserici se punea lăcătul fie erau dărâmate.

În continuarea predicii, PreaSfințitul Episcop Demosten, decanul de vârstă al Sfântului Sinod, a vorbit despre așezarea monahilor de la Slătioara ca despre noul Ierusalim, amintind celor prezenți despre învățăturile Sfinților Părinți legate de dreapta credință, dar și despre viața și minunile săvârșite de Sfântul Ierarh Glicherie.

Episcopul de Neamț i-a îndemnat pe creștini să urmeze faptelor și învățăturilor sfântului canonizat în anul 1999.

După Sfânta Liturghie, arhiereii și preoții au purtat moaștele sfântului în procesiune, în jurul mănăstirii, alături de pelerini.

ȘTIRI