Câteva exemplare de zimbri au ajuns la RâșcaActualitate

Câteva exemplare de zimbri au ajuns la Râșca

       Accesări: 1793

Un simbol național renaște în pădurile din țara noastră. Vânat până la dispariție, zimbrul este astăzi specie protejată, popularea și întreținerea acesteia fiind făcută cu mari eforturi. Câteva exemplare au ajuns recent în pădurile din Ocolul Silvic Râșca, după ce au fost eliberați în sălbăticie dintr-o arie protejată aflată în județul Neamț.

Turmele de zimbri sunt monitorizate permanent cu ajutorul unor coliere GPS Iridium aflate pe gâtul animalelor.

Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători, susține că unele de exemplare de zimbri, care trăiesc acum în sălbăticie, se află la Râșca.

Punerea în libertate se realizează în fiecare primăvară, iar mare parte dintre exemplare au fost donate de către organizații de profil din Anglia.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Zimbrii au dispărut din pădurile României acum aproximativ 200 de ani, din cauza vânătorii excesive și braconajului. O soartă asemănătoare a avut-o pe întreg continentul european, ajungând să fie considerat un animal pe cale de dispariție.

Cu toate că se fac eforturi susținute pentru repopularea pădurilor, zimbrul rămâne o specie vulnerabilă.

România a demarat în anul 1958 primul program de reintroducere a zimbrilor. Astăzi pe teritoriul țării noastre trăiesc aproximativ 100 de zimbri în rezervații și captivitate.

Zimbrul era mândria pădurilor noastre, fiind prezent încă din vechime pe stema Moldovei.

Este cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1000 de kilograme. Odinioară era răspândit pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei.

ȘTIRI