Catedrala Ortodoxă pe Stil Vechi din Fălticeni i-a serbat pe ocrotitorii și patronii spirituali ai sfântului lăcașReligie

Catedrala Ortodoxă pe Stil Vechi din Fălticeni i-a serbat pe ocrotitorii și patronii spirituali ai sfântului lăcaș

       Accesări: 1769

Zi de mare sărbătoare în comunitatea ortodocșilor pe stil vechi. Ieri, sute de credincioși au venit la Catedrala din Fălticeni pentru a-i celebra pe patronii și ocrotitorii sfântului lăcaș. În seara zilei de vineri, creștinii au asistat la slujba de Priveghere în timpul căruia au fost miruiți, iar mai apoi au primit părticele de pâine și vin sfințit.

Ca în fiecare an, la praznicul Sfinților Constantin și Elena s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească.

Slujba a fost savârșita de P.S. Sofronie și P.S. Evloghie alături de protoierul Sebastian Mogârzan dar și alți clerici de la mănăstiri și biserici.

Creștinii din parohia i-au întâmpinat cu flori și urări de bine pe episcopii de Suceava și Sibiu, în timp ce soborul de preoți, în frunte cu parohul catedralei, i-au așteptat așa cum cere rânduiala, cu lumânări aprinse, Sfânta Evanghelie și Crucea.

La finalul ritualului liturgic PreaSfințitul Evloghie a evocat pe larg parcursul istoric al evenimentelor care au dus la întronizarea Împaratului Constantin, relatând totodata revelațiile divine care l-au apropiat de Dumnezeu, lupta cu idolatria, convertirea împaratului la dreapta credință, oprirea persecuției asupra creștinilor și adunarea primului sobor ecumenic de la Niceea pentru combaterea arianismului.

Preotul paroh Sebastian Mogârzan le-a mulțumit ierarhilor pentru slujirea împreună, preoților și credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie în cinstea Sfinților Împarați Constantin și Elena cei întocmai cu Apostolii.

După slujbă a urmat obișnuita agapă frățească.

ȘTIRI