Catedrala Ortodoxă ”Învierea Domnului” va fi sfințită peste cel mult doi aniActualitate

Catedrala Ortodoxă ”Învierea Domnului” va fi sfințită peste cel mult doi ani

       Accesări: 555

catedrala-invierea-domnului-fălticeni

De aproape două decenii este un șantier continuu. Cel mai impozant edificiu de cult din Fălticeni are nevoie de sume importante de bani pentru încheierea tuturor lucrărilor. Amplasată pe locul unde autoritățile comuniste plănuiau la sfârșitul anilor 80 construcția de locuințe, Catedrala ortodoxă ”Învierea Domnului” completează peisajul arhitectonic al zonei centrale.

În toți acești ani s-au făcut pași mărunți, exteriorul lăcașului de cult fiind acum finalizat în proporție de 90%. Mai sunt de construit treptele, ușile de la intrare și un mozaic pe bolta aflată deasupra pridvorului.

Dacă ar fi existat fondurile necesare, Preotul Ioan Argatu, parohul bisericii, spune că edificiul era astăzi gata.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

El este mulțumit ce s-a realizat în toți acești ani, iar acum se gândește la sfințirea catedralei. Evenimentul religios va avea loc anul viitor sau peste cel mult doi ani.

”Noi, cu drag, am fi sfințit biserica și anul acesta, dar mai avem multe de făcut”, ne-a declarat preotul Ioan Argatu. ”Cred că, cel mai devreme, sfințirea va fi în toamna anului viitor, iar cel mai târziu peste doi ani. Dacă am avea sursa financiară necesară, în scurt timp am reuși să terminăm ceea ce ne propunem.”

După ce lucrările exterioare vor fi încheiate, șantierul se va muta la interior. Aici, deocamdată, s-a reușit tencuirea pereților, montarea ferestrelor, iar următorul pas va amenajarea pardoselii care cel mai probabil va fi din granit. Înainte ca lucrările să înceapă pe planșeul de beton va fi montat un sistem de încălzire.

Alte lucrări prevăzute în următorii doi ani sunt construirea trotuarelor de acces spre biserică și amenajarea curții.

Parohul catedralei spune că vor fi două sfințiri. Prima se va săvârși în următoarele 24 de luni pentru a permite, practic, oficierea serviciului religios în sfântul altar. A doua sfințire se va face după pictarea bisericii. Lucrările de înfrumusețare interioară se vor face conform erminiei și ar putea dura alți 4 ani.

Asta înseamnă că locașul ortodox va fi la gata abia în 2021, adică șantierul se va încheia după 30 de ani de la începerea construcției.

Lucrările la Catedrala ”Învierea Domnului” au început în 1991, dar au stagnat șapte ani din cauza lipsei de fonduri. Abia din anul 1998, când preotul Ioan Argatu devine parohul bisericii, proiectul începe să fie dezvoltat.

Rudy Hödl

ȘTIRI