Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi din Fălticeni și-a serbat hramul de toamnă închinat praznicului ”Înălțării Sfintei Cruci”Religie

Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi din Fălticeni și-a serbat hramul de toamnă închinat praznicului ”Înălțării Sfintei Cruci”

       Accesări: 1262

Toamna este perioada unor mari sărbători creștine. Una dintre acestea este și Înălțarea Sfintei Cruci, zi cu însemnătate aparte la Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi din municipiul Fălticeni. Praznicul împărătesc, serbat astăzi, 14 septembrie stil vechi / 27 septembrie stil nou, este cel de-al doilea hram al parohiei păstorite de părintele protoiereu Sebastian Mogârzan.

Catedrala s-a dovedit neîncăpătoare pentru creștinii veniți din localități apropiate sau mai îndepărtate ca să asiste la Sfânta Liturghie săvârșită de doi episcopi.

Ca în fiecare an, numeroși oaspeți au ținut să fie prezenți la evenimentul religios încă de luni, când serviciul divin a început cu Privegherea.

Slujba de seară închinată ”Înălțării Sfintei Cruci” are parte de un ritual deosebit. Îmbrăcată în busuioc, crizanteme albe și roșii, Crucea a fost purtată deasupra capului, de un ierarh, până la mijlocul bisericii unde se face plecăciune de 5 ori spre cele patru laturi ale bisericii, închipuind îngroparea și înălțarea Sfintei Cruci.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Slujba s-a încheiat cu un cuvânt de învățătura al arhimandritului Varlaam, starețul Mănăstirii Eden.

Marți dimineața, în ziua de hram, s-a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Potrivit tradiției ortodoxe, cei doi ierarhi au fost întâmpinați de parohul bisericii și restul preoților cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

Slujba arhierească a fost oficiată P.S. Sofronie Suceveanul și P.S. Antonie Ploieșteanul alături de mai mulți preoți și diaconi.

Liturghia a fost înfrumusețată de câțiva psalți ai corului mitropolitan ”Schimbarea la Față”.

Despre însemnătatea praznicului împărătesc și evenimentele care au succedat de la Răstignirea Mântuitorului la descoperirea Sfintei Cruci la Ierusalim și aducerea acesteia la Constantinopol le-a vorbit, pe larg, în cuvântarea sa P.S. Antonie Ploieșteanul.

Parohul bisericii și păeintele protoiereul Sebastian Mogârzan le-a mulțumit arhiereilor, preoților, diaconilor pentru slujirea celor sfinte, și creștinilor adunați într-un gând, în zi de mare sărbătoare pentru osteneala și dragostea pentru credință și Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie și predica, oaspeții au fost invitați la obișnuita agapă frățească.

Spre deosebire de alte sărbători, la praznicul „Înălţării Sfintei Cruci”este zi de post.

Praznicul împărătesc amintește, în primul rând, de descoperirea Sfintei Cruci de către Împărăteasa Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare. S-a întâmplat în anul 335, la data de 14 septembrie, când Episcopul Macarie al Ierusalimului înălța în mod solemn Sfânta Cruce în prezenta unei mulțimi de oameni.

ȘTIRI