Catedrala Învierii va fi sfințită pe 3 iunieReligie

Catedrala Învierii va fi sfințită pe 3 iunie

       Accesări: 2093

Moment așteptat de peste două decenii. Sfințirea Catedralei Învierii din Fălticeni va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, duminică, 3 iunie, după sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Evenimentul religios are loc la 20 de ani de la începerea lucrărilor pentru zidirea lăcașului și la 27 de ani de la demararea proiectului.

Slujba de târnosire va fi oficiată de Î.P.S Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și P.S. Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți.

La făurirea clădirii au contribut financiar un număr foarte mare de persoane, de la oameni simpli la antreprenori. Cele mai consistente danii au venit din partea oamenilor de afaceri Gigi Becali și Constantin Iruc, fostul director al operatorului economic Goscom S.A.

De la bugetul local al municipiului Fălticeni autoritățile au alocat în ultimii șase ani fonduri pentru continuarea lucrărilor, catedrala făcând parte din noul proiect arhitecural al zonei centrale care urmează să fie modernizat în întregime.

Preotul Ioan Argatu ține să le mulțumească tuturor, amintind că s-a ajuns aici după mult timp și foarte multă muncă.

Parohul catedralei a precizat că sfinţirea unei biserici este un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii oricărei biserici și că la această bucurie trebuie să fie părtași câți mai mulți oameni.

„După 20 de ani de muncă, multă muncă, am ajuns și în această zi. Sfințirea Catedralei este un moment unic și înălțător. Am așteptat această clipă și iată că acum ne putem și noi bucura ea.”, ne-a declarat preotul paroh Ioan Argatu. „Bucuria este mare și vrem să o împărtășim cu toți creștinii pe care îi așteptăm cu drag. Le mulțumesc tuturor celor care au dăruit, după putere, și au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș spre slava lui Dumnezeu.”

Pregătirile pentru sfințire au început acum două săptămâni când au au fost puse la punct ultimele detalii, de la cele organizatorice la cele administrative.

Slujba de sfințire va începe duminică dimineața, la ora 9.

Ritualul este unul aparte, bogat în semnificaţii spirituale și inspirat din mai multe evenimente biblice.

Târnosirea lăcașurilor de cult se face printr-o slujbă specială oficiată de către episcop și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir a Sfintei Mese și a pereților bisericii. În piciorul Sfintei Mese arhiereul așază părticele din moaște de mucenici care se ung cu Sfântul Mir.

După slujba de sfințire, arhiereii și preoții vor continua cu oficierea Sfintei Liturghii. În acest timp creștinii vor putea intra în Sfântul Altar pentru a se închina în biserica proaspăt sfințită.

Tradiția și învățăturile sfinților părinți arată că trecerea prin Sfântul Altar și sărutarea celor patru colțuri ale Sfintei Mese, unde au stat așezate chipurile celor patru apostoli și evangheliști, aduce iertare de păcate și multă binecuvântare.

Creștinii din parohia Învierii Domnului au pregătit 1.000 de pachete alimentare pentru pelerini.

La slujba de sfințire sunt așteptați mai mulți preoți din Protopopiatul Fălticeni.

Catedrala Învierii va mai avea și o a doua sfințire după finalizarea picturii. Până acum au fost realizate lucrări la partea de structură, zidărie, acoperiș, la interior placări cu materiale ornamentale, iar la exterior s-au făcut amenajări perimetrale.

Naosul, pronaosul și altarul sunt acoperite cu marmură roșie și albă de Rușchița, iar catapeteasma din lemn masiv vopsit în alb și auriu.

Scările exterioare sunt realizate din piatră de carieră, iar pe bolta de la intrarea bisericii va fi aplicat un mozaic cu textură pictată. Catedrala măsoară 60 de metri până la vârf, fiind cea mai înaltă clădire din municipiul Fălticeni.

ȘTIRI