Catapeteasma Bisericii “Sf. Nicolae” din Şoldăneşti este expusă la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”Eveniment

Catapeteasma Bisericii “Sf. Nicolae” din Şoldăneşti este expusă la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”

       Accesări: 481

A XIX-a ediţie a evenimentului „Oameni, locuri, obiceiuri”, organizat de Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni, propune publicului un exponat unic prin valoarea sa culturală şi religioasă: Catapeteasma Bisericii „Sfântul Nicolae” din cartierul Şoldăneşti.

În deschiderea vernisajului de vineri, 3 aprilie 2015, preotul Constantin Patrolea, protopop de Fălticeni, a vorbit asistenţei despre Săptămâna patimilor, ataşamentul sufletesc faţă de patimile Mântuitorului şi urcuşul spre Înviere.

Cu o vechime de peste 200 de ani, datând din anul 1802 potrivit inscripţiei de pe Icoana împărătească a Maicii Domnului, catapeteasma se află în plin proces de restaurare, cu sprijinul specialiştilor restauratori ai Muzeului de Istorie Suceava.

Frumuseţea iconostasului a fost apreciată şi de expertul restaurator dr. Alexandrina Cuţui, o lucrare specifică lăcaşelor boiereşti, cu sculptură în stil baroc şi o pictură cu pigment de cea mai bună calitate. Trecerea anilor a făcut ca această lucrare să fie afectată de depunerile de praf şi fumul de la candele, lumânări şi tămâie.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Biserica „Sfântul Nicolae” a fost zidită începând cu anul 1798, în apropierea unei foste biserici care ar fi existat în jurul anului 1700. Repere istorice legate de existenţa şi viaţa religioasă a Şoldăneştiului au fost prezentate celor prezenţi la vernisaj de preotul paroh Constantin Amariei.

Evenimentul de vineri s-a încheiat cu un grupaj de cântece religioase în spiritul Postului Mare și a Săptămânii Patimilor prezentate de grupul vocal al Bisericii Sf. Nicolae din Șoldănești, Fălticeni.

[ot-gallery url=”http://www.cronicadefalticeni.ro/poze/vernisajul-expozitiei-oameni-locuri-obiceiuri-editia-a-xix-a/”]

ȘTIRI