Casa Cărții ”Mihail Sadoveanu” este deja istorie: Librăria va fi înlocuită de un supermarket chinezescActualitate

Casa Cărții ”Mihail Sadoveanu” este deja istorie: Librăria va fi înlocuită de un supermarket chinezesc

       Accesări: 340

casa-cartii-falticeni

Iubitorii de carte și literatură pot spune adio unui alt reper local. Singura și cea mai veche librărie existentă în Fălticeni își ia locul în istoria locală. După 30 de ani de funcționare, Casa Cărții dispare de pe firmamentul aparițiilor editoriale, în urma unei decizii dictate din rațiuni de ordin financiar.

Sigla și titulatura completă au fost luate de pe clădire, în timp ce la interior se lucrează de zor la modernizarea spațiului.

Locul unde fălticenenii obișnuiau să cumpere cărți ale autorilor români și străini, rechizite, hărți sau atlase geografice, ori să răsfoiască ultimele noutăți sau opere consacrate în domeniul literaturii, se va transforma radical. La parterul blocului Belvedere va funcționa un nou supermarket. Reperul local pentru achiziția de carte și vechea sa titulatură sunt deja de domeniul trecutului.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Casa Cărții ”Mihail Sadoveanu” va face loc unui magazin destinat vânzarii de articole fabricate în China.

Proprietarul clădirii, firma Sedcomlibris, afirmă că titulatura Casa Cărții este denumirea veche, dar din 1991 librăria a fost inclusă în lanțul național al Librăriilor Alexandria.

”Spațiul de la Casa Cărții s-a închiriat. Nu putem face față la cheltuieli cu vânzările de carte care sunt la momentul actual. Când vezi că ai de plătit sume importante pentru încălzirea unei clădiri atât de mari, atunci te gândești serios ce faci ca să pot funcționa în continuare.”, a declarat Mihai Onișoru, directorul economic Sedcomlibris, proprietarul Librăriilor Alexandria, pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. ”Trebuie să ieșim pe profit. Suntem o societate comercială, avem de plătit salarii și furnizori. În locul librăriei va fi un supermarket chinezesc.”

Contractul de închiriere cu proprietarii magazinului chinezesc este semnat pe 5 ani. Mihai Onișoru spune că după această perioadă este posibil ca librăria să revină în vechiul spațiu, unul modernizat, dacă situația economică va fi mult mai favorabilă decât acum.

”Librăria Alexandria va funcționa într-un alt spațiu, mai mic, ce va fi amplasat în zona centrală.”, afirmă directorul comercial al Sedcomlibris. ”Luna aceasta vom inaugura noua librărie. Va avea un spațiu mult mai frumos și bine amenajat. Ne-am reorientat spre o zonă cu vad mai bun.”

Alexandria Librării este una dintre cele mai importante rețele de librării din țară. Apărută în urmă cu șase decenii ca Centrul de librării, compania deține în acest moment 30 de magazine specializate în zece județe din România. Brandul și actuala identitate vizuală au luat naștere în anul 2004.

Numele amintește de Marea Bibliotecă din Alexandria.

Rudy Hödl

ȘTIRI