CAS Suceava a prezentat nota de plată a neregulilor din sistemul sanitarSănătate

CAS Suceava a prezentat nota de plată a neregulilor din sistemul sanitar

       Accesări: 62

În luna iulieCasa de Asigurări de Sănătate Suceava a efectuat 22 de acţiuni tematice de control: 10 acţiuni de control la medicii de familie, 3 acţiuni de control la medicii specialişti din ambulatoriul de specialitate, 1 acţiune de control la un laborator de analize medicale, 6 acţiuni de control la farmacii, 1 acţiune de control la un furnizor de servicii medicale de recuperare, şi 1 acţiune de control la un spital.

În cazul medicilor de familie au fost acordate 3 avertismente, în 4 cazuri s-a aplicat sancţiunea de diminuare cu 5 % a valorii lunare “per capita” pentru nerespectarea programului de lucru declarat la CAS Suceava, iar în 10 cazuri s-au aplicat masuri de recuperare a sumelor reprezentand retete prescrise fara respectarea protocolului de prescriere a medicamentelor in valoare de 99.019,60 lei.

Un numar de 5 asigurati care au beneficiat de reţete compensate 90% din preţul de referinţă, asiguraţi încadraţi în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună”, desi conform bazei de date de la Finante aceştia aveau şi alte venituri impozabile, au primit notificări pentru recuperarea contravalorii de 40% din preţul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, în valoare de 613,96 lei;

De la 3 medici de familie care au emis reţete compensate în Programul de compensare 90%, CAS a făcut demersurile pentru recuperarea sumei de 292,67 lei, iar pentru alţi 6 medici de familie s-au aplicat masuri de recuperare a contravalorii compensate a retetelor duble, eliberate într-o lună, pentru pacientii beneficiari ai programului de compensare 90%, în valoare de 2.215,39 lei;

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În cazul a 2 medici de familie s-au aplicat măsuri de recuperare a sumei reprezentând servicii neefectuate, în sumă de 4.978,96 lei, iar în cazul unuia dintre aceştia s-a dispus şi măsura de diminuare cu 10 % a valorii lunare “per capita”.

Furnizorii de medicamente au scăpat mai ieftin la control. De la aceştia CAS Suceava trebuie să recuperezepuţin peste 300 de lei, în special pentru introducerea eronată a datelor cuprinse în reţetele medicale prescrise off-line de medici. Peste control au trecut uşor şi furnizorii de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie.

În cazul spitalului controlat au fost aplicate două diminuări a valorii de contract: cu 1% pentru lunile în care s-a constatat necompletarea corectă şi la zi a documentelor de evidenţă a serviciilor medicale, în valoare de 34.093,48 lei, şi o diminuare cu 3% a valorii de contract pentru luna în care s-a constatat raportarea incompletă a consumului de medicamente, în valoare de 26.637,62 lei.

Activitatea de control s-a desfășurat a fost avizată de Direcția Generală Monitorizare, Control și Antifraudă a CNAS și aprobată de către directorul CJAS Suceava.

ȘTIRI