Cartea „Moldova bisericilor de lemn” va fi lansată la FălticeniCultură

Cartea „Moldova bisericilor de lemn” va fi lansată la Fălticeni

       Accesări: 418

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni va găzdui vineri, 22 septembrie, de la ora 16.00, lansarea volumului  Moldova bisericilor de lemn. Album de reportaj, semnat de Otilia Bălinișteanu.

Volumul, prefațat de etnologul Emilia Pavel, va fi prezentat de scriitorul Grigore Ilisei și de preotul protoiereu Adrian Dulgheriu, de la protopopiatul Fălticeni.

Evenimentul va fi moderat de preotul Teodor Brădățanu, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni. La eveniment vor fi prezenți numeroși invitați printre care profesori de istorie și preoții parohi ai bisericilor de lemn din județ.

Lucrarea, publicată la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române, este singulară sub aspect editorial, reunind, într-o prezentare inedită, sub forma reportajului clasic, 185 de biserici de lemn monument istoric din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui, cele mai multe aproape necunoscute publicului larg.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cartea reprezintă rodul unei serii de reportaje, inițiată și realizată de Otilia Bălinișteanu în perioada 2012-2015, parte dintre reportaje fiind publicate în „Ziarul Lumina”, ne-a infomat preotul Georgian Rotar.

Cartea este, potrivit autoarei, “o privire adâncă, atentă, spre noi înșine, spre rădăcini, și, poate, un îndemn la reflecție, la a nu precupeți niciun efort în a ne prețui istoria, patrimoniul, comunitățile”.

Volumul a fost deja prezentat public, la Iași, în cadrul primei lansări din seria celor ce vor fi organizate în perioada următoare în mai multe orașe din Moldova. Evenimentul s-a desfășurat  la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe 13 septembrie,  și s-a bucurat de prezența unui public select: profesori universitari, jurnaliști, oameni de cultură, preoți.

Otilia Bălinișteanu este redactor la „Ziarul Lumina” și are o experiență de 13 ani în presa scrisă. Este autoarea volumului de interviuri Taifasuri cu tâlc, Editura Trinitas (2014) și a volumului Florin Zamfirescu făcătorul de gazete, Editura Trinitas (2015). Din 2015 este și cadru didactic asociat la Catedra de Jurnalism și științe ale comunicării a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

ȘTIRI