Carmen Uscatu din Fălticeni este nominalizată pentru titlul „Omul Anului în România”. Ea construiește primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din țarăActualitate

Carmen Uscatu din Fălticeni este nominalizată pentru titlul „Omul Anului în România”. Ea construiește primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din țară

       Accesări: 874

Comunitatea fălticeneană nu duce lipsă de oameni extraordinari. Unul dintre aceștia este Carmen Uscatu, co-fondatoarea unui ONG care construiește de la zero primul Spital de Oncologie și Radiologie Pediatrică din țară. Proiectul, extrem de ambițios, este în plină desfășurare și vine să confirme proverbul „omul sfințește locul”.

Carmen (foto dreapta) nu este singură în acest demers lăudabil și deloc ușor. Partenera ei, de drum lung, este Oana Gheorghiu, originară din comuna Brebu (Județul Prahova).

Împreună au fondat Asociația „Dăruiește Viața” care salvează viețile bolnavilor de cancer, dotează spitale, construiesc laboratoare, renovează secții, construiesc camere sterile de transplant. Totul cu fonduri primite de la oameni de bine, antreprenori sau angajați.

Două femei, perseverente și motivate, care vin din afara sistemului medical, au reușit până acum să strângă mai multe milioane de euro din donații, bani cu care au început construcția noului Spital de Oncologie. Este prima unitate medicală dedicată în întregime tratării copiilor bolnavi de cancer din România.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Clădirea, care se ridică în curtea Spitalului „Marie Curie” din București, va rămâne în proprietatea Ministerului Sănătății.

Un vot pentru Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu

Carmen Uscatu (municipiul Fălticeni) și Oana Gheorghiu (comuna Brebu) sunt nominalizate pentru titlul „Omul Anului 2018 în România”. În lista celor propuși, în total 10 personalități, pentru acest titlu mai figurează scriitorul Andrei Pleșu, sportiva Simona Halep, cercetătorul Sergiu Pașca și Ilie Bolojan (primarul municipiului Oradea).

Propunerile vin din partea publicației independente PressOne din Cluj-Napoca.

Votul electronic este singurul criteriu de departajare pentru cei 10 candidați la titlu. Cei care vor să le susțină pe voluntarele Carmen și Oana, pot vota aici.

Nominalizările pot fi votate până duminică, 13 ianuarie 2019, la ora 24.

Salvează viețile bolnavilor de cancer

Proiectul de care se ocupă acum Carmen și Oana prevede construirea unui corp de clădire cu șase etaje.

Investiția totală este cifrată la 16 milioane de euro. Până acum s-au strâns jumătate din banii necesari. Peste 1.500 de companii și 150.000 de persoane fizice au contribuit la adunarea fondurilor.

La realizarea proiectului au participat experți din Franța, care au supervizat conceptul spitalului, integrarea procedurilor medicale și a traseului micilor pacienți, astfel încât să respecte toate procedurile în timpul tratamentului și să reducă la minimum infecțiile.

Dar până la acest proiect ambițios, Carmen și Oana au înfăptuit și alte lucruri minunate alături de voluntarii Asociației „Dăruiește Viața”.

Au determinat autoritățile să schimbe legea care forța bolnavii ce aveau nevoie de tratament în străinătate să aștepte aprobările necesare luni de zile, timp în care mulți se stingeau.

Cu alți bani din donații au construit 18 camere sterile de transplant, triplând capacitatea de transplant a României și au amenajat primul laborator de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic, la Timișoara și au dotat un laborator similar la Institutul Clinic Fundeni.

În opt ani de activitate cu Asociația „Dăruiește Viață” au reușit să renoveze secții de oncologie pediatrică și de adulți în București, Timișoara și Brașov, au dotat câteva zeci de spitale cu echipamente medicale și au dus bătălii cu Ministerul Sănătății pentru finanțarea diagnosticării cancerului limfatic și pentru medicamentele oncologice.

Au oferit peste 24.000 de șanse la viața bolnavilor de cancer din România.

Despre proiectele și realizările Asociației „Dăruiește Viață” puteți citi mai multe aici.

Cum poți sprijini proiectul primului spital de oncologie pediatrică din România

Dacă doriți să sprijiniți activitatea Asociației Dăruiește Viață o puteți face fie prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit (aici) sau cu un SMS la 8844 cu textul ”SPITAL” prin care dați 2 euro/lună pentru Clinica de Oncologie de la Spitalul „Marie Curie” (aici), fie donând sau achiziționând cadouri de pe Bursa de Fericire (aici).

Clinica de Oncologie și Radioterapie Pediatrică
Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

ȘTIRI