Sănătate

Cardul de sănătate este de astăzi unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale

       Accesări: 328

card-sanatate-wwÎncepând de astăzi, 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate  pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani, informează Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.

 Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice  dacă  li s-a emis acest document prin accesarea  serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html  sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate.

Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Furnizorii vor verifica pe aplicaţia de pe site-ul CNAS/CAS Suceava calitatea de asigurat.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate  vor solicita eliberarea unui card duplicat  la CAS, unde vor depune o cerere şi vor plati contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, în valoare de 15,5 lei. Până  la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Dacă, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, asiguraţii vor depune o cerere în scris la CAS în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit.  Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servcii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceaştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Din cele aproximativ 407.000 de carduri naţionale tipărite pentru persoanele asigurate din judeţul Suceava, au fost returnate de către operatorul de servicii poştale un număr de 20.950 carduri naţionale, care nu au putut fi înmânate beneficiarilor. Din cardurile returnate, CAS Suceava a reuşit să distribuie până la sfârşitul lunii august un număr de 7.920 de carduri.

La CAS Suceava se mai află un număr de 13.030 carduri naţionale neridicate de asiguraţi. Pentru a veni în sprijinul celor care solicită cardurile naţionale aflate la sediul CAS Suceava, programul de lucru cu asiguraţii, pentru eliberarea cardurilor, s-a extins în perioada 1-8 septembrie, de luni până vineri, de la ora 8.00 la ora 20.00. 

ȘTIRI