Caravana de recrutare pentru grădiniță OvidiuRo a poposit în șase comunități din județul SuceavaRural

Caravana de recrutare pentru grădiniță OvidiuRo a poposit în șase comunități din județul Suceava

       Accesări: 262

Timp de o săptămână, Suceava a fost unul dintre cele 15 județe-gazdă selectate de OvidiuRo, pe baza gradului de sărăcie și a numărului mare de copii aflați în situație de risc, pentru derularea activităților Caravanei de vară – Fiecare Copil în Grădiniță.

Obiectivul principal al Caravanei este să susțină echipele locale – asistenți sociali, profesori, mediatori școlari – în implementarea Legii nr. 248/2015 în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani încă neînscriși la grădiniță, informarea părinților cu privire la programși înscrierea acestora în timp util pentru anul școlar 2016-2017.

Potrivit OvidiuRo, Suceava este județul cu cei mai mulți beneficiari estimați ai acestei legi și anume 6403 copii defavorizați.

Caravana s-a desfășurat în colaborare cu autoritățile județene (Prefectură, CJ, ISJ, DGASPC, AJPIS, DSP) și locale.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Caravana a acoperit timp de o săptămână, începând din 25 iulie, 6 comunități – Frătăuții Noi, Păltinoasa, Valea Moldovei, Voitinel, Horodnic de Sus, Pătrăuți – identificate în urma propunerilor Consiliului Județean, Inspectoratului Școlar Județean și AJPIS și confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul cuprinderii copiilor defavorizați în învățământul preșcolar.

Activitățile din Caravană au inclus sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaționale și discuții de consiliere a părinților cu privire la importanța educației timpurii.

Cu sprijinul Fundației Carrefour, fiecărui copil de vârstă preșcolară a primit câte o carte ilustrată „La grădiniță”.

După 4 luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscriși în program la nivel național, iar 58% dintre aceștia au avut prezență zilnică și au beneficiat de tichetul social pentru grădiniță pentru lunile februarie – iunie. Un prim efect al legii raportat de autoritățile locale este creșterea frecvenței pentru toți copiii din grădinițe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete.

Legea nr. 248/2015 încurajează părinții săraci să își aducă copiii la grădiniță, oferindu-le un tichet social pentru grădiniță (TSG) în valoare de 50 de lei/lună, dacă cei mici au prezență zilnică.

Leslie Hawke, Cofondator OvidiuRo, explică faptul că „unul dintre rolurile pe care ni le-am asumat este promovarea unui obicei important în dezvoltarea copiilor: acela ca atât părinții cât și profesorii de preșcolar să le citească celor mici. Cum în comunitățile sărace mulți dintre părinți au la rândul lor dificultăți cu cititul, aducem cărți alese atent, cu povești care se spun ușor, prin imagini și ilustrații pe care familiile le pot recunoaște și înțelege. Ne dorim ca toate comunitățile noi să profite de pe urma bunelor practici care au făcut ca programul FCG pilot să aibă un succes atât de mare”.

La finalul acestei veri, OvidiuRo va selecta comunitățile pe care să le sprijine în continuare,cu soluții complementare tradiționale în programul FCG pilot ce se vor adăuga, în funcție de nevoile specifice, tichetelor sociale acoperite începând cu 15 februarie de la bugetul de stat. Dintre acestea, menționăm rechizitele, setul de haine și încălțăminte, componenta de igienă și educație pentru sănătate, cea de formare profesori și programele de informare și implicare a părinților.

‘Caravana Fiecare Copil în Grădiniță’ este posibilă datorită Fundației Carrefour România, investitor major în programul pilot FCG din anul 2013. Pentru anul școlar 2016 – 2017, Fundația Carrefour a hotărât să susțină educația timpurie în comunitățile sărace printr-un proiect de încurajare a cititului cu copiii, de către părinți și profesori.

La inițiativa OvidiuRo, începând cu anul 2016, componenta tichetelor sociale pentru grădiniță pentru 111.000 de copii de 3-6 ani estimați de Ministerul Muncii este finanțată de la bugetul de stat prin Legea nr. 248/2015 sau Legea Fiecare Copil la Grădiniță, care reglementează programul de interes național.

ȘTIRI