Canalizarea de pe strada Sucevei refulează apa menajeră și poluează iazul ȘomuzActualitate

Canalizarea de pe strada Sucevei refulează apa menajeră și poluează iazul Șomuz

       Accesări: 245

scurgere-canalizare-falticeni-1

Rămân la ordinea zilei. Problemele la rețeaua de apă și canalizare de pe strada Sucevei s-au ținut lanț în vara acestui an, însă chiar și acum, când strada a fost predată către beneficiar, operatorul județean ACET, încep să apară altele noi. Înainte podului peste Șomuz un canal refulează apa menajeră încă de ieri, fără ca cineva să ia vreo măsură.

Nici nu se poate. Motivul?

Se pregătește terenul pentru montarea sistemelor destinate echipării Stației Pompare Apă (SPA) aflată la numai 50 de metri de canalul care scoate dejecțiile în drum. Practic legătura dintre sistemul de canalizare, care se termină cu acest cămin, și stația de pompare este întreruptă pentru a permite desfășurarea lucrărilor ce ar trebui să înceapă de poimâine.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Numai că, surpriză! Pe conductă începe să apară apa colectată de la gospodării, ce se adună în gura de canal care dă pe afară. Rețelei de canalizare îi lipsesc stațiile de pompare a apei, care acum sunt la stadiul unor simpli cilindri din beton. Gata branșați, localnicii s-au grăbit să folosească rețeaua de canalizare, deși nu era momentul.

Contactat de cotidianul Cronica de Fălticeni reprezentantul firmei Flam, care continuă lucrările începute de 3T Construct, susține că nu au nici o vină și că populația, branșată la noua rețea de canalizare, nu trebuie să deverseze apa uzată în rețeaua subterană până când unitatea SPA din zona iazurilor nu va fi pusă în funcțiune. Cu alte cuvinte să nu folosească deocamdată rețeaua de canalizare.

Cel mai probabil, în această situație s-a ajuns pe fondul lipsei de comunicare între prestator/beneficiar și populație.

Nimic nu se poate face în următoarele câteva zile, cel puțin așa spune reprezentantul Flam. De luni, 9 noiembrie, va începe instalarea aparaturii, sistemele tehnologice și pompele, lucrare care ar putea dura și o săptămână. O altă problemă este și faptul că Stația Pompare Apă (SPA) nu este încă racordată la curent electric. Deși din punct de vedere constructiv este finalizată de mai bine de un an, branșarea la rețeaua de energie, care putea fi încheiată după alte câteva zile, se va face ultima.

Punctul SPA are rolul de a împinge cu putere apa menajeră, în rețeaua de canalizare, spre Stația de Epurare. Sistemele electrice și pompele urmează să fie montate săptămâna viitoare de o firmă din Iași.

Între timp, metri cubi de dejecții lichide ajung în iazul Șomuz. Acestea se scurg după capătul podului, dar și printre îmbinări. Apa din canalizarea străzii Sucevei nu face altceva decât să polueze în continuu unul din bazinele iazului, afectând calitatea apei și implicit mica faună acvatică.

Vicierea apei Șomuzului ar trebui să atragă măsuri urgente atât din partea instituțiilor competente, cât mai ales benerificiarului acestui proiect ACET S.A și deopotrivă prestatorilor 3T Construct și Flam.

Rudy Hödl

ȘTIRI