Campioana europeană și mondială Maria Magdalena Rusu devine Cetățean de Onoare al Comunei BaiaRural

Campioana europeană și mondială Maria Magdalena Rusu devine Cetățean de Onoare al Comunei Baia

       Accesări: 2430

Se bucură de aprecierea unei comunități întregi. Tânăra Maria Magdalena Rusu, multiplă campioană la canotaj, a primit cea mai înaltă distincție acordată la nivel local. Primarul Maria Tomescu i-a acordat sportivei, în cadrul unei ședințe festive, titlul de „Cetățean de Onoare” al Comunei Baia.

Maria Magdalena Rusu se alătură unui grup select de personalități locale care s-au remarcat în domenii precum educație și teatru.

În vârstă de 20 de ani, sportiva devine cea mai tânără deținătoare a distincției menționate.

La eveniment au participat părinții campioanei, cadrele didactice care au îndrumat-o de-a lungul anilor, consilieri locali, prieteni, dar și antrenorii Vasile Avrămia și Ioan Despa.

Maria Magdalena Rusu este legitimată la clubul CSA Steaua și face parte din lotul național de canotaj al României.

Maria Tomescu, primarul comunei Baia, a ținut să sublinieze calitățile tinerei sportive care au condus-o spre succes, urându-i putere de muncă.

„Este o sportivă cu rezultate extraordinare. Ambițioasă, muncitoare, frumoasă și cu perspective Maria Magdalena Rusu ne face fericiți și bucuroși, pentru că oriunde merge ne reprezintă cu cinste. Este o cinste și o mare onoare să avem în comunitatea noastră, o tânără campioană, ca poartă numele comunei noastre oriunde în lume.”, ne-a declarat primarul Maria Tomescu. „Îi felicit pe părinții ei și pe profesorii care stau la temelia formării acestei tinere cu care ne mândrim. Îi urez mult succes în carieră, putere de muncă, și multă sănătate!”

Vizibil emoționată, Maria Magdalena Rusu a ținut să mulțumească părinților, profesorilor și antrenorilor care i-au fost alături în toți acești ani,

„Am multe emoții. Nu am crezut niciodată că voi primi acest titlu! Vreau să vă mulțumesc tuturor, părinților mei, dascălilor mei, antrenorilor.”, a spus multipla campioană la canotaj. „Vă mulțumesc tuturor celor mă susțineți. Mă simt mândră și onorată că fac parte din această comună și îmi dau cuvântul că voi ajunge foarte sus.”

Campioană națională, europeană și mondială

La cei 20 de ani ai săi, pe care i-a împlinit pe 30 septembrie, Maria Magdalena Rusu are 40 de medalii de aur, argint și bronz obținute în tot atâtea curse desfășurate pe luciul apei.

Practică acest sport de la vârsta de 12 ani. A evoluat pentru o perioadă la echipa CN Nicu Gane Fălticeni, în prezent fiind legitimată la CSA Steaua București.

Maria Magdalena Rusu este membră a lotului național de canotaj, unde s-a afirmat în competițiile de la proba regină de 8+1 rame.

Are 15 medalii de aur obținute la Campionatul național, cel european și mondial de canotaj. Alte 25 de medalii de argint și bronz completează palmaresul deosebit al tinerei originare din comuna Baia.

Dintre toate medaliile obținute, Maria Magdalena Rusu spune că aurul de la europene, competiție desfășurată în Elveția, în vara acestui an, este cea mai prețioasă dintre toate. Deși nu era favorit, echipajul feminin al României a câștigat proba de 8+1 rame după o cursă de infarct, în care Maria și coechipierele ei s-au autodepășit, reușind să înfrângă mult mai experimentatele echipe ale Marii Britanii, Olandei și Rusiei.

România a câștigat medalia de aur la Campionatul European de Canotaj la o diferență infimă, de numai 60 de sutimi de secundă.

Campioană pe apă și la îmbrățișări

Ceremonia de acordare a distincției de ”Cetățean de Onoare” le-a dezvăluit celor prezenți o altă calitate a Mariei Magdalena Rusu. Tânăra a știut cum să le mulțumească tuturor vorbitorilor care au rostit discursuri în timpul ședinței festive.

Cadrele didactice și antrenorii au primit aplauzele campioanei, dar și îmbrățișarea acesteia.

După ședință, invitații au fost serviți cu tort și prăjituri, asta pentru că Maria Magdalena Rusu a schimbat prefixul. Campioana împlinea 20 de ani.

Fata de aur

Iubită de toată comunitatea locală, Maria Magdalena Rusu și-a câștigat respectul printre localnici.

Admirată de copii și de tinerii din localitate, campioana canotoare din Baia este supranumită și „Fata de aur”. Oamenii din sat spun că sportiva este un exemplu, un model de urmat pentru cei care vor să ajungă departe.

Maria Magdalena Rusu nu se vede făcând altceva nici în următorii 20 de ani. Iubește canotajul și vrea să rămână în elita europeană și mondială. Știe că are un drum lung de parcurs, dar asta o motivează și mai mult să-și atingă țelul.

Tânăra din comuna Baia a studiat în satul natal până la vârsta de 11 ani, după care a învățat la București. Studiile liceale le-a urmat la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni.

În prezent este studentă la Universitatea Româno-Americană, la Facultatea de Educație Fizică, Sport și Kinetoterapie.

Antrenamente 7 zile din 7

Campionii se antrenează din greu. Ore în șir petrec pe apă și la ergometru.

Legitimată la CSA Steaua București, tânăra sportivă din Baia dedică foarte mult timp pregătirii.

Ca mulți dintre componenții lotului național de canotaj, Maria Magdalena Rusu se antrenează, 7 zile din 7. S-a obișnuit cu programul intens, efortul și cu frânturi de timpul liber.

Visul ei este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo din anul 2020. A fost la un pas de a-și împlini marea dorință, însă mai are o șansă anul viitor, în aceeași probă regină 8+1 rame.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI