Campanie demarată de preotul și candidatul liberal Liviu Mihăilă cu acatiste în cutiile poștale. Cărțile de rugăciuni nu au aprobarea Patriarhiei RomâneLocal

Campanie demarată de preotul și candidatul liberal Liviu Mihăilă cu acatiste în cutiile poștale. Cărțile de rugăciuni nu au aprobarea Patriarhiei Române

       Accesări: 1549

Nu și-a uitat menirea de candidat și nici cea de sacerdot. Preotul Liviu Mihăilă, care s-a retras benevol și temporar din activitatea liturgică, intră din nou în atenția localnicilor. Joia trecută fălticenenii au primit în cutiile poștale acatiste ”marcă proprie” compuse și oferite de prezbiterul de 42 de ani, campania de distribuire de materiale religioase fiind desfășurată în cartierul Dimitrie Leonida și pe strada 13 Decembrie.

Toate bune și frumoase numai că acatistele preotului Liviu Mihăilă nu au binecuvântarea întâistătorului Bisericii Ortodoxe Române și nici cea a întâistătorului Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În altă ordine de idei nu au aprobarea oficialităților de prim rang din Biserica Ortodoxă Română.

Distribuția acatistelor s-a petrecut cu numai trei zile înainte de cea mai importantă sărbătoare ortodoxă, praznicul Învierii Domnului.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Numeroase exemplare ale acatistului intitulat ”Toate cele de folos pentru Mântuire”, oferite gratuit, au ajuns la destinație, în cutiile poștale din scările de bloc.

Preotul Liviu Mihăilă încalcă regulile bisericești

Isprava preotului, candidatul liberal Liviu Mihăilă la funcția de primar al urbei de pe Șomuz, nu este tocmai conformă cu cele stabilite la nivelul Patriarhiei Române și, în general, în mediul ortodox.

Acatistele distribuite de oamenii preotului Mihăilă nu au tipărite pe ele însemnele sau titulaturile Patriarhiei Române și nici cele ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Asta înseamnă că materialele nu au aprobarea Patriarhului Daniel și nici a episcopului Pimen.

Cu alte cuvinte, Liviu Mihăilă nu avea voie să le publice și să le distribuie fără încuviințarea mai marilor bisericii.

De altfel, orice carte de rugăciune, acatist, sau altă carte pentru nevoile serviciului religios se tipărește doar cu binecuvântarea Sfântului Sinod, Mitropoliei sau Arhiepiscopiei sub oblăduirea căreia se află preotul.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților vine cu explicații în acest sens.

”Ceea ce face (n.r – Liviu Mihăilă), face pe răspunderea lui!”, susține preotul Cornel Oprișan. ”Măsurile legale care s-au luat pentru el, s-au luat. Mai departe, ce putem noi să-i facem? El face ce crede de cuviință. Însă repet, orice face, face pe răspunderea lui!”

Rânduiala ortodoxă prevede ca orice lucru, mai mult sau mai puțin însemnat, care urmează a fi săvârșit trebuie să primească mai întâi binecuvântarea chiriarhului.

”Acatistele nu se compun și nu se tipăresc la voia întâmplării! Acestea se tipăresc cu binecuvântarea Sfântului Sinod!”, mai spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei. ”Repet. Acatistele nu se compun la voia întâmplării. Adică nu fiecare, când vrea, compune un acatist!”

Campanie spirituală sau de imagine?

Interesant este faptul că în unele cutii poștale locatarii au găsit la pachet acatistul și pliantul de precampanie al preotului care și-a făcut debutul politic la PNL, ținta fiind funcția de edil șef.

În alte cutii poștale sunt doar acatiste fără materialele de promovare ale candidatului Liviu Mihăilă.

Imaginile de mai jos surprind acest fapt inedit: un imn religios închinat Mântuitorului  Hristos este alăturat unui material de propagandă electorală.

De ce acum?

Niciodată până astăzi, fălticenenii nu s-au trezit în preajma sărbătorii Învierii cu acatiste cadou din partea preotului localnic Liviu Mihăilă.

Anul acesta, însă, preotul este candidatul PNL la funcția de primar al Municipiului Fălticeni, iar acest gest este unul cu două tăișuri: ar putea fi interpretat ca o campanie de imagine înaintea campaniei electorale care începe pe 6 mai, așa cum, la fel de bine, poate fi catalogat un gest frumos, firesc, un demers spiritual venit înaintea Sărbătorii Învierii.

Acatist marca Liviu Mihăilă

Pe coperta acatistului este scris ”Darul duhovnicesc al preotului Liviu Mihăilă la Sărbătoarea Învierii Domnului”.

Diverși reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române spun la unison că pe cărțile de rugăciune nu se cuvine menționarea unor astfel de afirmații. Dania se face verbal sau, de preferat, se ține în taină.

Prima pagină din acatist este deschisă de afirmația ”Bunii mei prieteni fălticeneni”, lucru nemaiîntâlnit până astăzi în cărțile bisericești, mai ales cele de rugăciune, care trebuie să respecte un anumit tipic. Mai departe, preotul Liviu Mihăilă susține că a scris acest acatist în timpul unui pelerinaj în Turcia, la Mira Lichiei, locul unde Sfântul Ierarh Nicolae săvârșea serviciul religios.

Așa cum menționa preotul Cornel Oprișan, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, nu oricărei persoane și nu oricum este permisă scrierea acatistelor. Acest lucru pare să-l fi omis Liviu Mihăilă, lucru surprinzător pentru un preot cu o experiență de 15 ani și absolvent al Facultății de Teologie.

Pe Acatistul ”Toate cele de folos pentru mântuire” nu apare obișnuita formulare ”Tipărit cu binecuvântarea…”, Sfântului Sinod, Patriarhului Daniel sau episcopului locului.

Un element aparte este forma rugăciunii inimii invocată de preotul Mihăilă, dedicată poporului român:”Doamne Iisus Hristoase și Sfântă Fecioară Maria binecuvântați poporul român.”

Conform Sfinților Părinți din Muntele Athos, locul unde s-a practicat intens rugăciunea inimii sau rugăciunea isihastă, formularea este următoarea: ”Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul (păcătoasa).

Preotul Liviu Mihăilă, fostul paroh al Bisericii Sfântul Nicolae din satul Hreațca, s-a retras temporar din activitatea liturgică, începând din 29 februarie 2016, la câteva zile după anunțul surpriză făcut pe 17 februarie privind candidatura acestuia la Primăria Fălticeni.

Arhiepiscopul Pimen a rânduit ca, începând din 1 aprilie, un preot de 35 de ani din Suceava, cleric misionar în Scoția, să preia parohia preotului fălticenean care este înscris în cursa pentru funcția de primar al municipiului Fălticeni.

ȘTIRI