Campania ,,Siguranță de Nota 10” în școlile sucevene. Au fost depistați 44 de elevi care absentau de la cursuriActualitate

Campania ,,Siguranță de Nota 10” în școlile sucevene. Au fost depistați 44 de elevi care absentau de la cursuri

       Accesări: 635

În cadrul programului de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor 2019, la nivelul întregului județ, timp de trei zile, polițiștii au desfășurat activități pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic, prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente școlilor precum și a absenteismului școlar.

La acțiuni au fost cooptați și consilieri educativi și cadre didactice.

O parte distinctă în spectrul delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar o constituie abandonul şcolar şi absenteismul şcolar, prime etape în dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat şi abordat în mod aparte datorită specificului indus de mediul de desfăşurare, impactul social şi emoţional şi repercursiunile în dezvoltarea psihică şi mentală a minorului.

“După ce în cursul săptămânii trecute, poliţiştii de prevenire au lansat campania de prevenire a delincvenței juvenile, victimizării minorilor și prevenirii violenței în mediul școlar „Siguranță de Nota 10″, desfășurând acțiuni de informare și responsabilizare a tinerilor, la începutul acestei săptămâni polițiștii de ordine publică din mediul urban și rural au acționat în zona unităților de învățământ pentru prevenirea consumului de alcool și tutun, prevenirea faptelor cu violență și a abandonului și absentesimului școlar”, ne-a transmis Compartimentul de Relații Publice din cadrul IPJ Suceava.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În cadrul acțiunii au fost efectuate 141 de controale și au fost depistăți 44 de elevi care absentau de la cursurile școlare. Polițiștii au transmis către unitățile școlare 16 informări cu privire la situațiile de risc infracțional și absenteism școlar în care au fost identificați elevi.

Au fost verificate 74 de unități de învățământ din punct de vedere al asigurării pazei și protecției bunurilor, fiind dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

De asemenea, au fost desfășurate 91 de activități de instruire a elevilor, cadrelor didactice, personalului auxiliar și persoanlului de pază pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor. 

Au fost verificate 118 unități economice din proximitatea școlilor, reprezentanții acestora și persoanlul fiind instruiți cu privire la interdicția de vânzare a alcoolulul și tutunului către minori.

În cadrul acțiunii, pentru acte de tulburare a ordinii și liniștii publice sau pentru nerespecatrea legislației privind comercializarea alcoolului și tutunului către minori au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 11.000 lei.  

“Abandonul şi absenteismul şcolar sunt primii paşi făcuţi de tineri către delincvenţă. Sunt situaţii în care inclusiv părinţii, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile şcolare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personal a copiilor şi generează o creştere a gradului de expunere la fenomenul infracţional .

Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, scopul fiind acela de reducere a gradului de abandon şi absenteism şcolar, în subsidiar urmărindu-se reducerea riscului infracţional şi victimal al minorilor”, a transmis IPJ Suceava.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI