Campania naţională de prevenire a traficului de persoane la ora bilanţuluiActualitate

Campania naţională de prevenire a traficului de persoane la ora bilanţului

       Accesări: 64

În perioada perioada 11 iunie – 30 septembrie 2014 s-a desfasurat Campania Naţională, intitulată „Victimă a traficului de persoane poţi fi chiar TU!”, campanie  realizată în cadrul proiectului „Prevenire. Identificare. Protecţie” –  Programul de Cooperare Elveţiano-Român, lansată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi implementată la nivelul judeţelor Suceava şi Botoşani de Centrul Regional Suceava, ne-a informat Elisabeta Liliana Orza, inspector principal de poliţie, coordonatorul Centrului Regional Suceava ANITP.

Scopul campanii a fost prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, prin informarea opiniei publice cu privire la adevărata dimensiune a acestui fenomen infracţional.

Publicul ţintă au fost tineri, cu vârste cuprinse între 14-25 ani, dar şi profesori, părinţi, în general persoane care interacţionează cu tinerii, sloganul campaniei fiind “Nu te lăsa păcălită!”.

Analizele realizate de ANITP privind victimele identificate în perioada calendaristică 2011 – 2012 indică faptul că, în cazul exploatării sexuale, vulnerabilitatea, în rândul tinerelor este crescută, mai mult de jumătate dintre aceste victime fiind exploatate pe teritoriul României. Procesul de recrutare are loc odată cu prezentarea ofertei, legată, în special, de asigurarea condiţiilor de practicare a prostituţiei sau de oferirea unui loc de muncă.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În aceasta perioadă, pe plan local, specialiştii Centrului Regional Suceava din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au organizat activităţi de prevenire, în special în centrele de plasament şi în taberele şcolare (de stat sau private) organizate pe perioada vacanţei şcolare în cele 2 judeţe aflate în competenţă: Suceava şi Botoşani.

În cadrul acestor acţiuni s-a urmărit responsabilizarea şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la acest fenomen în vederea prevenirii victimizării acestora. Specialiştii Centrului Regional Suceava, alături de partenerii locali: Inspectoratul Judetean de Politie  Suceava, Inspectoratul Judetean de Politie Botosani, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Asociaţia Educatorilor Suceveni, etc. au participat la diferite evenimente (tabere, festivaluri de film, muzică şi teatru, târguri de job-uri, mese rotunde, activităţi stradale, etc.).

Un eveniment deosebit in cadrul acestei campanii a fost activitatea informativ- preventivă desfăşurată la Centrul de Plasament ,,Speranta” din municipiul Suceava, actiune la care a participat în calitate de invitat actorul Dragoş Bucur, care a jucat în spotul video al campaniei. Acesta, alaturi de cadrele Centrului Regional Suceava a atras atenţia tinerilor prezenţi  la eveniment asupa riscurilor asociate traficului de persoane, prezentând şi  un scenariu de film în care a jucat , având rolul de traficant.

În cadrul acestei campanii au fost distribuite materiale de prevenire (pliante şi broşuri) care vin în sprijinul tinerilor, potenţiale victime ale acestei forme de exploatare, ea fiind susţinută şi de un spot video ce a  fost  pus la dispoziţia posturilor TV locale în vederea difuzării, astfel ca informaţia să ajungă la un număr cât mai mare de beneficiari.

 

ȘTIRI