Boroienii l-au omagiat pe învățătorul erou Vasile TomegeaSpecial

Boroienii l-au omagiat pe învățătorul erou Vasile Tomegea

       Accesări: 1367

Fiecare așezare umană are propriul erou. Comuna Boroaia îl are pe Vasile Tomegea, învățătorul erudit care și-a dedicat viața educării semenilor, contribuind prin munca sa la înflorirea morală a unei comunități întregi. A fost un un sătean respectat, un bun român, un luptător și, fără îndoială, un patriot în adevăratul sens al cuvântului.

El este totodată și părintele învățământului boroian, un reper la fel de actual pentru profesorii locului. Nu-i de mirare că cea mai mare unitate de învățământ din comună îi poartă numele.

Acolo unde Vasile Tomegea își doarme somnul de veci, la biserica monument istoric din Boroaia Vale, fiii și fiicele satului s-au adunat să-l omagieze pe cel mai de seamă dascăl al acestor locuri, cel care acum aproape un veac în urmă punea bazele instruirii educaționale în comunitatea care a dat cei mai mulți generali din România.

Bunul învățător a fost comemorat în mod solemn pe 8 mai, cu ocazia unei activități emoționante intitulată „Unirea prin credință, pomenirea eroilor boroieni”, cuprinsă în cadrul calendarului unui amplu proiect denumit „100 de ani de vibrație românească”, lansat de Primăria Boroaia ca preambul al Centenarului Unirii, moment pe care autoritățile locale în marchează prin numeroase manifestări de suflet.

În aminitirea dascălului au fost rostite gânduri pioase și s-au înălțat rugăciuni de către un sobor de preoți care a oficiat slujba de pomenire.

La această activitatea comemorativă au participat primarul Vasile Berariu, reprezentanți Consiliului Local, profesoara Lucia Moroșan, directorul Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea”, cadre didactice, numeroși săteni dar și elevi. Îmbrăcați în costume naționale, copiii din corului școlii, coordonați de profesorul Marius Dochița, au adus prin cântece religioase propriul omagiu.

Preoții au oficiat un Te Deum și pentru cei 156 de eroi soldați boroieni care au căzut pe front în primul război mondial.

Rând pe rând, fii ai satului au luat cuvântul și au vorbit despre cel dascălul comemorat. Preotul Alexandru Argatu a amintit despre cum învățătorul, supraviețuind războiului, se întoarce în satul său și fără întârzâiere, începe a construi o biserică pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu că a ajuns acasă sănătos. Credința în Dumnezeu i-a fost ca un scut și în război.

La rândul său primarul Vasile Berariu a vorbit despre faptele de arme și timpul pe care învățătorul din Boroaia l-a petrecut pe front. El a reușit, rănit fiind, ca în fruntea subunității sale să ia prizonieri pe soldații unei întregi companii ai armatei germane, pe Dealul Loziei, în ținutul Putnei.

Pentru faptele sale din război, dascălul boroian a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul, dar și cu Vulturul Alb Englezesc.

Numele învățătorului erou Vasile Tomegea se leagă și de Marea Unirea de la 1918, săvârșită de la Alba Iulia. El și alți trei boroieni, învățătorul Toader Arsîntescu și doi țărani, Gheorghe Arsîntescu și Constantin Covataru, s-au numărat printre românii care au trăit pe viu, în miezul evenimentului, acel moment istoric.

Despre activitatea didactică, una însemnată și prolifică, a vorbit cu recunoștință profesoara Lucia Moroșan.

Vasile Tomegea a petrecut 37 de ani la catedră, învățând și formând zeci de generații. Calitățile sale de bun organizator i-au oferit prilejul de a conduce destinele școlii timp 31 de ani, unitatea căreia i-a pus bazele în vremuri deloc ușoare. El a fost și președintele asociației învățătorilor din Boroaia, a înființat prima bibliotecă și prima formație corală, constituindu-se într-un promotor al culturii în comuna noastră.

„Un erou în adevăratul sens al cuvântului, învățătorul Vasile Tomegea ne-a lăsat o bogată moștenire culturală, a pus bazele culturii în comuna Boroaia, crezând cu ardoare în Dumnezeu și în puterea învățăturii de a eleva spiritul uman. Binecunoscutele lui cuvinte – ”În școală și educație se află mântuirea neamului” – par să aibă aceeași valoare astăzi pe care o aveau și acum 100 de ani.”, ne-au declarat organizatorii manifestării omagiale. „Sunt cuvinte care au slujit drept călăuză generațiilor de învățători și profesori ce au activat în ultimul veac la școala boroiană. Fiecare dintre ei parcă și-a tras putere din cuvintele învățătorului. Fiecare dintre ei a încercat să insufle elevilor lor dragostea de carte, de neam și de Dumnezeu.”

Despre acest vrednic de pomenire dascăl și eroul al Comunei Boroaia a vorbit cu pioșenie și preotul Ciprian Meștereanu, care l-a înfățișat pe învățătorul Vasile Tomegea în ipostaza omului preocupat de spiritualitate, într-o fotografie de grup în care el se află alături de membrii Consiliului parohial.

Imaginea scoate la suprafață adevăratul caracter al dascălului. Era un om simplu și un bun român. Adesea îmbrăcat în port popular, el și-a arătat mereu dorința înălțării românului de rând prin educație, cultură și credință, dornind ca în Boroaia să fie oameni de cinste, iar acest sat să se remarce în țara unită.

Localnicii spun că munca învățătorului ca membru al Consiliului parohial este comparabilă cu cea a unui apostol al lui Hristos, un om providențial pentru acest pământ, rânduit de Dumnezeu spre a-l face mai bun și mai roditor.

Vasile Tomegea a trăit 96 de ani. A fost deputat în Parlamentul României, un intelectual de primă clasă și cetățean cu un veritabil simț civic. Câteva personalități ale acelor vremuri au ținut să-l cunoască pe dascălul erou și să întrețină prietenii trainice. L-au vizitat în satul natal oameni de litere precum Alexandru Vlahuță, Nicolae Iorga, Garabet Ibrăileanu, Mihail Codreanu, Otilia Cazimir, George Topârceanu, Arthur Gorovei și Mihail Sadoveanu.

Despre Vasile Tomegea se mai spune că este unul dintre acei oameni care au „scos Boroaia din băltirea unor mentalități și obișnuințe învechite, imprimându-i o evoluție ascendentă pe calea primenirii și înnoirii modului de a gândi și de a fi”.

ȘTIRI