Boboteaza pe stil vechi întâmpinată cu 7 cruci de gheațăReligie

Boboteaza pe stil vechi întâmpinată cu 7 cruci de gheață

       Accesări: 82

Zi importantă pentru ortodocșii de stil vechi. În mănăstiri și biserici au avut loc marți, 6/19 ianuarie, slujbe praznicale închinate Botezului Domnului, moment care încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. La Fălticeni peste 500 de familii au celebrat ieri Epifania sau Boboteaza.

Cu câteva zile înainte preotul a intrat în case și a stropit cu aghiasmă mare, iar în ajunul sărbătorii s-a ținut post.

Potrivit tradiției, de Bobotează, în fața bisericii se așază o cruce de gheață despre care se spune că face legătura între Botezul Domnului şi răstignirea dinaintea Învierii. Simbolul credinţei, cioplit în gheaţă, nu avea cum să lipsească de la Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Câțiva bărbați din parohie s-au ocupat cu ridicarea crucii din gheață, realizată după șabloane folosite an de an. Blocuri de gheață, cu o grosime de 20 cm, au fost scoase din iazul Șomuz, iar mai apoi transportate, cu mașinile, în curtea bisericii. Oamenii au făcut 7 cruci de gheață, trei așezate deasupra și alte patru la bază, ca elemente decorative ce împodobesc masa.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pe cele două cruci mai mici au fost așezate vase cu grâu încolțit, iar lângă ele alte două vase cu trandafiri roșii și crizanteme albe și galbene. La mijlocul mesei s-a așezat un soclu, sub formă de carte, îmbrăcat cu un ștergar roșu pe care a stat Evanghelia.

După Sfânta Liturghie oficiată de protopopul Sebastian Mogârzan, în curtea lăcașului s-a ținut slujba aghiasmei celei mari. La finalul rugăciunilor pentru sfințirea apei, 27 de porumbei albi și-au luat zborul spre înaltul cerului.

ȘTIRI