Bisericile ortodoxe pe stil vechi din Rădășeni și Ciumulești și-au sărbătorit hramul de ziua Sfintei Cuvioase ParaschevaReligie

Bisericile ortodoxe pe stil vechi din Rădășeni și Ciumulești și-au sărbătorit hramul de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva

       Accesări: 1972

Comunitățile ortodoxe pe stil vechi au fost sâmbătă în sărbătoare. Două parohii din Protopopiatul Fălticeni și-au celebrat hramul de toamnă la ziua Sfintei Cuvioase Parascheva. La biserica din Rădășeni s-a oficiat, ca aproape în fiecare an, slujbă cu arhiereu și sobor de preoți și diaconi.

După tipicul specific, în preambulul sărbătorii clericii au săvârșit Privegherea, pe parcursul serii de vineri. Spre finalul slujbei cei prezenți au fost miruiți și au primit litia, părticele de pâine stropită cu vin.

Sâmbătă, la ziua hramului, a fost oficiată Sfânta Liturghie de P.S. Sofronie Suceveanul.

Prilej de aleasă bucurie duhovnicească, sărbătoarea i-a reunit pe credincioșii din satul Rădășeni la biserica păstorită de părintele Ioan Onofrei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

După parcurgerea întregului ritual al Sfintei Liturghii, la omilie episcopul Sofronie s-a adresat celor prezenți, îndemnându-i să urmeze calea faptelor bune și credinței curate.

Episcopul vicar al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi a trecut în revistă viața Cuvioasei Parascheva, punctând în mod deosebit minunea petrecută în timpul unui incendiu petrecut la biserica unde erau depuse moaștele sfintei, care au rămas neatinse de foc.

Slujba s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire al părintelui Ioan adresat tuturor celor care au participat la hramul de toamnă al bisericii din Rădășeni, cinstind în acest fel ziua Sfintei Cuvioase Parascheva.

Zi de hram și la biserica pe stil vechi din satul Ciumulești (comuna Vadu Moldovei).

Sfânta Cuvioasa Parascheva este protectoarea acestui sfânt lăcaș, al cărui prim hram este închinat celei pe care creștinii o consideră ocrotitoarea Moldovei.

Parohia păstorită de părintele Valerian Coifu s-a dovedit neîncăpătoare pentru credincioșii veniți la Sfânta Liturghie.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, clerici din Protopopiatul Fălticeni.

La finalul acesteia au urmat cuvintele de învățătură și obișnuita agapă frățească.

Biserica din Ciumulești are un al doilea hram în perioada iernii, spre sfârșitul anului, de ziua Sfintei Mucenițe Varvara, un fragment din moaștele ei fiind așezate spre închinare în naosul lăcașului.

ȘTIRI