Bisericile cu hramul „Sfântul Andrei” din Fălticeni și Basarabi și-au sărbătorit patronul spiritualReligie

Bisericile cu hramul „Sfântul Andrei” din Fălticeni și Basarabi și-au sărbătorit patronul spiritual

Serbat cu evlavie de numeroși credincioși. Sfântul Andrei este patronul spiritual al bisericii așezământului de bătrâni din Fălticeni dar și al parohiei din Basarabi, comuna Preutești. În ultima zi din noiembrie în cele două lăcașuri de cult ortodoxe au fost oficiate slujbe în cinstea Ocrotitorului României.

La biserica din incinta Așezământului Social-Creștin s-a oficiat Liturghia Arhierească de către Î.P.S. Pimen împreună cu un sobor de preoți din Fălticeni și satele din apropiere. Printre invitați s-a numărat și profesorul Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost întâmpinat, așa cum cere tradiția, cu pâine și sare. Serviciul religios s-a desfășurat în prezența unui număr mare de credincioși care au venit să se roage împreună cu episcopul și preoții. Nu au lipsit de la hramul bisericii, câțiva dintre bătrânii care și-au găsit loc odihnă și trai la așezământul filantropic ridicat prin grija preotului Gheorghe Lungu.

După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Pimen a transmis celor prezenți cuvinte de învățătură despre faptele și trăirea în Hristos pe care a avut-o Sfântul Andrei, primul dintre discipolii Mântuitorului chemați la apostolat.

La rândul său, părintele paroh le-a transmis mulțumiri tuturor celor care au participat la sărbătoarea și hramul bisericii. Evenimentul religios s-a încheiat cu agapa creștină.

Hram și la parohia din Basarabi, comuna Preutești. La Sfânta Liturghie au asistat 600 de persoane, biserica, ridicată pe una dintre colinele satului, fiind arhiplină în zi de sărbătoare.

Patru preoți au oficiat slujba închinată apostolului Andrei, cel care i-a încreștinat pe români.

„Ne-am bucurat sufletește în această zi de sărbătoare.”, ne-a declarat preotul Romică Carp. „A fost o slujbă foarte frumoasă. Biserica a fost plină de creștini care au venit să se roage Sfântului Andrei. Am slujit în sobor, cu patru preoți de-ai locului, dar și din județele Botoșani și Iași.”

După rânduiala obișnuită, Liturghia s-a desfășurat după tipicul cunoscut ce include Obednița, Apostolul, Sfânta Evanghelie, ieșirea cu Sfintele Daruri, rostirea Crezului și rugăciunii domnești (Tatăl Nostru).

Răspunsurile liturgice au fost date de studenții de la Facultatea de Teologie din Iași.

După omilie, creștinii au fost invitați la agapa frățească.

Biserica „Sfântul Apostol Andrei” are peste 170 de ani vechime. Ctitoria de la 1838 aparține unui boier din satul Basarabi care a ridicat sfântul lăcaș pe propria moșie. Construită din piatră, biserica a fost sfințită un an mai târziu de Mitropolitul Calinic, ierarhul care păstorea întregul ținut la Moldovei la acea vreme.

Tot de atunci, de la anul 1839, există un set de vase sfinte, dăruite de mitropolit primului preot al bisericii, vase păstrate astăzi în patrimoniul lăcașului.

Facebook Comments

ȘTIRI