Biserica Sfinților Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina din comuna Rădășeni se pregătește de sărbătoareRegional

Biserica Sfinților Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina din comuna Rădășeni se pregătește de sărbătoare

Biserica Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina se pregătește de hramul istoric al satului Rădășeni. Sărbătoarea va începe din seara zile de joi, 24 noiembrie, orele 17, când se va săvărși slujba Vecerniei. În ziua pomenirii Sfinților Ocrotitori, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile la strană vor fi date de studenți de la conservator și copiii parohiei.

La sfârșitul slujbei se va oficia parastasul pentru ctitorii bisericii și preoții care au slujit în acest sfânt locaș de mai bine de 400 ani, urmat de agapa frățească pregătită de gospodinele parohiei.

„Consiliul parohial și preoții slujitori PC. Pr. Constantin Rotar și PC. Pr. Georgian Rotar vă invită cu drag să ne fiți alături în această zi deosebită din viața parohiei noastre.”

Biserica Sfinţilor Mercurie şi Ecaterina de la Rădăşeni a fost construită de Ştefan Tomşa, între anii 1611 şi 1622, pe locul unui altar mai vechi, fiind făcută din bârne de brad, obţinute din copacii tăiaţi chiar în acel loc.

Biserica, fără turlă, este acoperită cu draniţă. Soclul este de piatră, pereţii din bârne de lemn căptuşite, pardoseala din lespezi de piatră. Laturile de vest şi de est se încheie în formă poligonală, altarul are lăţimea mai mică decât restul bisericii, formând între retragerile pereţilor şi iconostas cele două nişe, proscomidia şi diaconiconul.

Pe latura de sud are un pridvor adăugat ulterior, între 1877 şi 1909.

Sfântul lăcaș a fost resfințit în toamna anului 2012, după 20 de ani în care s-au efectuat lucrări de restaurare, o misiune dusă la îndeplinire de preotul Constantin Rotaru.

biserica_radaseni_2

ȘTIRI