Biserica Sfântul Andrei din satul Basarabi a fost sfințită după 21 de aniRural

Biserica Sfântul Andrei din satul Basarabi a fost sfințită după 21 de ani

       Accesări: 525

Satul Basarabi a devenit timp de două zile loc de pelerinaj. Oameni din toate colțurile țării au venit în localitatea ce aparține de comuna Preutești pentru a fi prezenți la slujba sfințirii bisericii cu hramul ”Sfântul Apostol Andrei”. Momentul a fost așteptat cu sufletul la gură de membrii parohiei, evenimentul având loc la 21 de ani distanță de la punerea pietrei fundamentale.

Slujba de sfințire, oficiată de patru arhierei, P.S Sofronie Suceveanul, P.S Iosif Botoșăneanul, P.S Dionisie Gălățeanul și P.S Evloghie Sibianul, alături de numeroși preoți și diaconi, a debutat sâmbătă după-amiaza cu vecernia și privegherea, continuând duminică dimineața cu un ritual aparte, urmat de Sfânta Liturghie.

Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe, cei prezenți la slujba de sfințire pot păși în altar și atinge colțurile mesei unde sunt așezate chipurile celor patru apostoli și evangheliști.

Înainte de aceasta, pe lespedea masei altarului se toarnă ceară, apoi este acoperită cu pânză, legată cu noduri în semnul Sfintei Cruci și mai apoi înveșmântată.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Preotul paroh Lavrentie Pavăl a ținut să mulțumească ctitorilor de pretutindeni și localnicilor pentru ajutorul acordat la ridicarea sfântului lăcaș, amintind că în acest proces s-au implicat și autoritățile locale, fostul primar Alexandru Anița, actualul primar Ion Vasiliu și membrii din precedentul și actualul Consiliu Local.

La evenimentul religios, edilul șef al comunei Preutești și-a exprimat bucuria de a vedea încheiată lucrarea de față, menționând numele celor care au trudit cel mai mult la construcția bisericii începută în primăvara anului 1993. Abia șapte ani mai târziu a fost construit pridvorul. Din 2011 și până în 2013 s-a lucrat la pictură, iar până de curând s-au făcut amenajări și anexe exterioare.

Parohia bisericii care poartă hramul Sfântului Apostol Andrei, apostolul românilor, numără doar 50 de familii ce provin din satele Basarabi, Arghira, Huși, Preutești, Valea Bourei și Valea Poienii.

ȘTIRI