Biserica istorică din Horodniceni va fi târnosită duminică: P.S. Damaschin Dorneanul va oficia slujba de sfințireReligie

Biserica istorică din Horodniceni va fi târnosită duminică: P.S. Damaschin Dorneanul va oficia slujba de sfințire

       Accesări: 1451

Eveniment religios așteptat de numeroși credincioși ai satului. Biserica istorică din Horodniceni va fi târnosită duminică, după ample lucrări de consolidare și reabilitare. Pregătirile sunt în toi în parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” păstorită de preotul Mihai Apetroae care așteaptă cu nerăbdare ziua sfințirii.

Slujba va avea loc pe 7 octombrie și va oficiată de către P.S. Damaschin Dorneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La sfințire vor participa 20 de preoți din Protopopiatele Fălticeni și Rădăuți, dar și diaconi.

Slujba de târnosire va începe la ora 8.30, după întâmpinarea ierarhului. La ora 10 va fi oficiată Sfânta Liturghie. Tot atunci se va putea trece prin altar, pentru închinare, așa cum prevede tradiția la astfel de evenimente.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ctitorită în urmă cu 480 de ani de către marelui vistiernic şi diplomat Pan Mateiaş, în timpul domniei lui Petru Rareș, biserica se înscrie din punct de vedere arhitectonic în stilul lăcașelor înălțate în perioada voievodului Ştefan cel Mare.

Lăcașul, sfințit pentru prima dată la 8 noiembrie 1539, a servit ca loc de închinare și necropolă pentru familia boierului vistiernic.

Zidită din piatră, de meșteri aduși din Transilvania, biserica monument istoric a fost puternic afectată de trecerea vremii, lăcașul degradat intrând de două ori în reparații. Primele lucrări s-au realizat în 1982.

În anul 2004 au început alte lucrări de restaurare-consolidare, urmărindu-se aducerea bisericii la forma originală. Proiectul de restaurare a fost coordonat de profesorul doctor arhitect Virgil Polizu, președintele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Timp de 14 ani biserica din Horodniceni a fost un șantier. La lucrările de reabilitare au contribuit și autoritățile locale. Primăria comunei Horodniceni a oferit suma de 100.000 de lei, prin proiectele de hotărâre inițiate de edilul Neculai Florea.

Pentru sfințire, biserica este înfrumusețată cu diverse odoare, candelabre, mobilier bisericesc și străni din stejar masiv. Se remarcă noua catapeteasmă în culorile alb-auriu, realizată pe cheltuiala omului de afaceri Grigore Florea, acționarul Raitar. Pardoseala din piatră finisată este, de asemenea, nouă.

Lăcașul, aflat pe lista monumentelor istorice, este cea mai veche biserică parohială din zona Fălticeni, după biserica din Dolhești, ctitorită la 1481 de Hatmanul Șendrea.

Până în perioada comunismului, lăcașul din Horodniceni era singura biserică de enorie pictată și la exteriorul clădirii. Conducătorii regimului de atunci, ostil Ortodoxiei, au decis să decapeze toată podoaba murală.

Un petec din pictura murală exterioară, veche de aproape cinci secole, se mai păstrează pe peretele nordic al bisericii.

Bătrânii satului spun că nuanța dominantă era verdele și că, în anii din urmă era foarte apreciat „verdele de Horodniceni”.

Lăcașul dispune și de o zvoniță, clopotniță exterioară cu arcade, ce datează din secolul XIX. Aceasta este inclusă pe lista monumentelor istorice și este una dintre cele șase zvonițe din Moldova, toate aflate în județul Suceava.

ȘTIRI