Biserica din comuna Burla a ars într-un incendiu în cursul nopțiiRural

Biserica din comuna Burla a ars într-un incendiu în cursul nopții

       Accesări: 1155

Ore de coșamr pentru comunitatea din Burla. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a intervenit în noaptea de luni spre marți, cu 8 autospeciale, pentru lichdarea incendiului izbucnit la Biserica „Sf. Dumitru” din Burla.

Lăcașul de cult a ars în întregime, pe o suprafață de aproximativ 450 de metri pătrați. Pompierii au acționat până spre dimineață pentru lichidarea ultimelor focare și îndepărtarea elementelor de construcție afectate.

Biserica din lemn a fost adusă în comuna Burla în anul 1920, (construcţia ei datează încă din 1840). Ultima Biserică din comună a ars în 1914, pe timpul unor bătălii din Primul Război Mondial.

Militarii Detaşamentelor de Pompieri Rădăuţi şi Suceava şi ai Gărzii de Intervenţie Siret, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Milişăuţi şi Volovăţ, au intervenit cu 8 autospeciale şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la Biserica cu hramul „Sf. Dumitru”, din comuna Burla.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La sosirea echipajelor, ardeau violent acoperişul şi interiorul bisericii, existând pericolul de propagare la prăznicar, clopotniţă, dar şi la două gospodării învecinate. Biserica era construită din lemn, cu învelitoare din tablă şi pereţii izolaţi cu polistiren, ceea ce a favorizat dezvoltarea şi propagarea incendiului cu rapiditate.

Incendiul a fost lichidat la ora 6:00.

Au ars acoperişul şi pereţii bisericii, pe o suprafaţă de aproximativ 450 de metri pătraţi. Au mai ars obiecte de mobilier, tâmplărie din PVC, obiecte bisericeşti, arhiva şi biblioteca parohiei.

Flăcările au degradat învelitoarea din tablă, instalaţia electrică, instalaţia de sonorizare, aparatură electronică, covoare şi alte bunuri.

Pentru îndepărtarea elementelor de construcţie afectate de flăcări, în sprijinul pompierilor militari a acţionat un buldoexcavator al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Burla.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător.

Nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar pompierii au salvat clădirea prăznicarului, clopotniţa şi cele două gospodării învecinate.

Foto Doru Clipa

ȘTIRI