Biserica de lemn din Buciumeni va fi resfințităLocal

Biserica de lemn din Buciumeni va fi resfințită

       Accesări: 844

Luni, 21 noiembrie 2016, când este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică, la Mănăstirea „Sf. Gheorghe”  din Fălticeni va fi resfințită biserica de lemn din incinta mănăstirii.

Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Prea Sfințitul PIMEN, Arhiepiscopul Sucevei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți din Protopopiatul Fălticeni.

Bisericuța de lemn din Huciul Buciumeni, obiectiv datând din secolul al XVIII-le, aflat pe lista monumentelor de patrimoniu din județul Suceava, a beneficia de lucrări de restaurare la șarpantă, talpa bisericii și la pereții exteriori (dintre naos și pronaos), înlocuirea tâmplăriei din lemn.

Lucrările au început în urmă cu un an și au fost realizate de  meșterii din Paltin, cu experiență în construcțiile bisericești.

A fost înlocuită învelitoarea din draniță, iar lambriul de lemn, care a placat zeci de ani monumentul la exterior, a fost îndepărtat, redând privitorului plăcerea de a admira stilul românesc al bisericilor de lemn, cu îmbinări deosebite și un frumos brâu moldovenesc.

Pisania bisericii arată că a fost cladită din lemn în 1765 de Protopopul Andrei, stră-străbunicul familiei Diaconescu și locuitorul Michinda. Ulterior, biserica a fost restaurată de răzeșii localnici la 1884, după ce în 1882 a fost văruită și i s-au mărit ferestrele.

Despre existența unei biserici de lemn în ținutul Buciumeni există mențiuni încă din anul 1424. Domnitorul Alexandru cel Bun a făcut danie lui Popa Iuga satul Buciumeni, pentru că a slujit lui cu credință.

În repertoriul Bibliografic al Monumentelor Medievale din Moldova (1974), Prof. N. Stoicescu scrie că biserica de lemn din Buciumeni (1700-1706) a fost restaurată în 1824. Alte documente istorice de la începutul secolului al XX-lea vorbesc despre ruinarea bisericii vechi din Buciumeni în anul 1908.

Biserica a stat închisă din 1912 până la 1930, când, în urma unor reparații și înfrumusețări, a fost sfințită de ziua Sfintei Treimi, de Părintele protoiereu Iconom Stavrofor E.V. Grigorescu împreună cu un sobor de preoți și diaconul catedralei Adormirea Maicii Domnului. Cheltuielile reparațiilor au fost suportate de enoriași, Primăria orașului Fălticeni, Comisia Monumentelor Istorice și alți binefăcători creștini.

La 18 mai 1994, ca urmare a unei decizii a Patriarhiei Române, s-a înființat schitul Buciumeni cu obște de călugărițe.

ȘTIRI