Baza de agrement „Nada Florilor” intră în reparații după doar 11 luni: Ce spun reprezentanții firmei de construcții Actualitate

Baza de agrement „Nada Florilor” intră în reparații după doar 11 luni: Ce spun reprezentanții firmei de construcții 

       Accesări: 2664

Surprize neplăcute într-un proiect cu bani europeni și guvernamentali. Deschisă în urmă cu doar 11 luni, baza de agrement „Nada Florilor” redevine un șantier în toată regula unde muncitorii sparg și repară, ceea ce anul trecut era proaspăt amenajat. Spațiul din preajma piscinei mari este reabilitat, după ce gresia s-a crăpat, tencuielile s-au degradat, iar fisurile și-au făcut loc printre elementele de construcție.

Complexul care a costat 3 milioane de euro este reabilitat pentru că terenul, pe care s-a construit, s-a lăsat. Afirmația aparține reprezentantul firmei bihorene Da Vinci Construct & Proiect, care a executat lucrările din proiect finalizate în decurs de 12 luni.

În urmă cu exact un an aici era forfotă mare. La fel și acum, numai că anul trecut se lucra de zor pentru inaugurarea complexului, iar acum lucrează pentru reparații.

Sezonul estival se apropie cu pași repezi, iar complexul trebuie să arate impecabil și să fie complet funcțional până la 1 iunie.

Inginerul Daniel Morar: Nu este nimic ieșit din comun

Lucrările de reparații se vor efectua timp de 3-4 săptămâni.

Câteva sute de bucăți de gresie vor fi înlocuite. Se va turna o nouă șapă pe 700 de metri pătrați, iar trambulina va fi renovată integral. Vor fi remediate și alte câteva mici elemente de construcție.

„Se scoate gresia datorită umpluturilor care au fost. Acolo este un grad normal de tasare și am hotărât ca să refac, nu doar pe părți, ci toată zona din jurul bazinul de înot.”, ne-a declarat inginerul Daniel Morar, persoană din conducerea firmei Da Vinci Construct & Proiect din Oradea. „Nu este nimic ieșit din comun. În loc să schimb 30 de gresii care au fost sparte, am zis că pun înapoi toată gresia ca să fie totul bine.”

Trambulina pe două nivele arată de parcă ar fi fost construită acum 50 de ani în urmă.

Tencuiala este căzută, scorojită și crăpată. Aici vina este pasată în dreptul proiectantului pentru că nu s-a oprit la cea mai bună soluție, după cum spune inginerul Morar.

„Trambulina este scorojită datorită faptului că, zic eu, proiectantul nu a ales cea mai bună soluție.”, susține Daniel Morar. „A fost trasă în glet, trebuia tencuiala. În momentul când a venit iarna în acest glet de ipsos s-a infiltrat umezeala, iar cu apa și clorul adus din piscină, de picioarele oamenilor, gletul s-a măcinat.”

De ce s-a ajuns aici?

Zona pe care s-a construit baza de agrement este bogată în izvoare de suprafață. Din acest motiv au fost create sisteme de drenaj care captează și redirecționează apa.

În jurul bazinului mare s-a turnat umplutură de pământ groasă de 6 metri, iar în jurul acestuia tasarea s-a făcut manual pentru a nu afecta structura piscinei. Compactarea făcută doar cu utilaje de mică putere nu a fost suficientă, iar pământul a început să se „așeze” puțin câte puțin.

Mai mult decât atât, în anul 2015, în perioada de toamnă au fost numeroase zile ploioase, la fel ca și în primăvara anul 2016.

Terenul s-a lăsat puțin câte puțin, efectele fiind cele care se văd acum. Sunt semne clare că pământul se „așază”.

La capătul pisicinei mari și în zona trambulinei terenul s-a lăsat. Aici crăpătura dintre trambulină și terasament este de trei degete. Au apărut crăpături longitudinale și între platforma piscinei și zona unde se află treapta de acces spre piscina acoperită.

Din declarațiile inginerului Morar înțelegem că nimic nu este de speriat, este un lucru normal și că tasarea este una naturală.

700 de metri pătrați de gresie vor fi înlocuiți

Lucrările începute trebuie să se încheie la 31 mai. Reparațiile vor dura cel mult 30 de zile de la data începerii lucrărilor.

Acestea sunt executate de firma unui fălticenean care s-ar fi înțeles asupra prețului cu firma bihoreană Da Vinci.

„Plătesc din buzunarul meu. Totul se face pe garanție. Eu plătesc, nu Primăria așa cum zic unii care se ocupă de folclor.”, susține Daniel Morar. „Nu văd de ce așa de multă agitație, dacă eu plătesc toate aceste lucrări.”

Lucrările prevăzute sunt decaparea gresiei și adezivilor, turnarea unei noi șape și aplicarea câtorva sute de plăci de gresie pe o suprafață de 700 de metri pătrați.

Trambulina va fi renovată în întregime, de această dată cu un material mult mai trainic la intemperii.

Vestea bună este că celelalte două piscine în aer liber nu sunt afectate.

Lucrările care se execută sunt în garanție

Inginerul Morar spune că lucrările care se execută sunt în garanție.

Acestea au demarat la începutul lunii mai și trebuie finalizate până la 1 iunie, atunci când debutează sezonul estival.

Sunt lucrări în garanție. Puteam să schimb doar 10 plăci de gresie, dar am hotărât să schimb toată gresia. Am să pun și șapa ca să fie totul bine.”, susține reprezentantul Da Vinci Construct & Proiect. „Există garanție de bună execuție, ca la orice proiect. Dacă nu făceam eu lucrările, le făcea altcineva dar tot eu trebuie să plătesc.”

Muncitorii din șantier spun că vor termina la timp, iar lucrările executate sunt de bună calitate.

Declarație suprinzătoare: Știam încă de pe atunci la ce să ne așteptăm

Întrebat de ce lucrarea nu și-a păstrat parametrii, reprezentantul firmei Da Vinci Construct & Proiect susține că terenul de lângă piscină a fost tasat manual și că anticipau că aici se va ajunge.

El mai spune că soluția tehnică aleasă este corectă, însă dacă clădirea de lângă piscină era la o distanță mai mare, utilajele ar fi putut intra și compacta spațiul din jur, ceea ce ar fi asigurat mai multă durabilitate.

„Nu gresia nu a ținut, nu a ținut structura de lângă piscină! Au fost umpluturi de 6 metri care nu au putut fi compactate în jurul bazinului, pentru că dacă aducem utilaje se spărgea piscina. Am compactat doar manual. Știam de pe atunci la ce să ne așteptăm. Era normal. Știa proiectantul, executantul , știa toată lumea, orice diriginte de șantier și orice om în construcții știa că se va întâmpla chestia asta.”, explică Morar. „Nu ține după o iarnă, un mormânt. Dacă puneți mortul acolo și puneți pământul deasupra, de ce pământul se lasă? Pentru că este un lucru normal. Se tasează.”

Inginerul dă asigurări că problemele apărute nu au afectat structura clădirii și a bazinelor, ci doar partea peisagistică.

Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni l-au întrebat pe Daniel Morar dacă există garanția că lucrările făcute acum sunt făcute trainic, iar peste un an nu vor fi necesare alte reparații.

„Și dacă se strică poimâine, iarăși vin să le fac. Eu nu înțeleg la ce vă trebuie acum o garanție?! Mi le-am asumat, le fac! Se strică peste o săptămână, mă duc iarăși și le fac pentru că sunt în garanție.”, afirmă inginerul firmei bihorene. „Dacă eu vreau să dau înapoi toți banii pe care i-am luat de acolo pe chestiile astea? Îi dau înapoi! Acum este taluzat natural. Nu se va mai întâmpla nimic cu el (terenul din jurul bazinului mare).”

Daniel Morar nu a putut avansa costurile reparațiilor.

Șeful de șantier: S-au făcut lucrări de calitate

Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni au stat de vorbă, telefonic, și cu șeful de șantier, de la acea vreme, inginerul Paul Viorel.

Am încercat să aflăm cum explică apariția stricăciunilor după nici un an de zile, însă persoana angajată să răspundă de activitatea din șantier la acel moment s-a arătat foarte contrariată pentru că am chestinat-o.

„Nu știu de ce mă contactați pe mine cu privire la chestia asta?”, ne-a spus inginerul. „Ați omis ceva important! Trebuia să mă întrebați la început: dacă mai colaborez sau nu cu firma respectivă. M-ați sunat și m-ați întrebat despre lucruri care nu țin de mine.”

Chiar dacă acum mai bine de un an în urmă dirija lucrările de la complexul „Nada Florilor”, inginerul Viorel nu dorește să vorbească despre situația în care s-a ajuns acum, când baza de agrement a intrat în reparații.

El consideră s-au făcut lucrări de calitate, însă pentru că nu mai lucrează cu firma bihoreană și, nici nu știe ce s-a întâmplat la complexul din Fălticeni după 11 luni de la inaugurare, nu dorește să comenteze.

„Nu doresc să comentez. Având în vedere că nu mai am nici o legătură cu proiectul respectiv vă dați seama că mă puneți într-o situație destul de delicată.” , susține șeful de șantier din acea perioadă. „Nici nu știu efectiv ce s-a întâmplat. Cât timp am fost acolo, lucrările au fost de calitate. Acum, având în vedere că nu mai am nici o legătură, nu vreau să comentez în nici un fel.”

Reparațiile sunt plătite de firma Da Vinci Construct & Proiect

Lucrările sunt realizate de un operator economic din Fălticeni care a subcontractat reamenajările preconizate.

Reparațiile sunt suportate integral de firma Da Vanici Construct & Proiect, după cum susține administratorul acesteia, inginerul Daniel Morar. Costurile nu au fost precizate.

Execuția trebuie finalizată până la data de 30 mai, pentru ca piscina de 325 metri pătrați să reintre în circuitul complexului la deschiderea sezonului estival.

Complexul de agrement „Nada Florilor” va fi redeschis la începutul lunii iunie.

ȘTIRI