Bătaie de joc pe un proiect cu fonduri europene la Fălticeni: Angajaţii firmei 3T au transformat strada în ogorLocal

Bătaie de joc pe un proiect cu fonduri europene la Fălticeni: Angajaţii firmei 3T au transformat strada în ogor

       Accesări: 110

Strada Horia din municipiul Fălticeni arată ca o albie de porci. Mai bine de jumătate de stradă a devenit impracticabilă pentru autovehicule, după ce angajații firmei 3T Construct, care se ocupă cu instalarea rețelei de apă și canalizare, în proiectul ce are ca beneficiar direct operatorul ACET S.A, au reușit ”performanța” de a denivela drumul în ultimul hal și de a-l umple cu noroaie ca și când acolo ar fi trecut o viitură puternică. Din acest motiv mai mulți locuitori din zonă stau cu mașinile blocate în curți sau în garaje, iar copiii sunt cărați în spate sute de metri până când ajung la asfalt.

Fără să-și imagineze riscurile, delăsarea muncitorilor ar fi putut costa bunuri și vieți dacă mașinile Ambulanței și Pompierilor, ce trebuiau să intervină de urgență, ar fi rămas înglodate. Din fericire nu a fost cazul.

Respectul față cetățean ca beneficiar, onorarea unui contract, asumarea greșelilor și remedierea lor imediată, au lipsit exact acelor oameni care, chiar dacă nu li se spune sau nu-și dau seama, sunt plătiți să facă și astfel de servicii în contul remunerației lor.

Sătui să meargă prin glod până la genunchi, dar și pentru faptul că, în ciuda insistențelor asupra contractantului lucrării, situația tot nu s-a remediat, mai mulți cititori ai Cronicii de Fălticeni ne-au relatat cele întâmplate, invitându-ne la fața locului în speranța că vor scăpa de noroaie și că vor putea circula pe strada lor ca înainte.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Își bat joc de noi: asta poate fi numită lucrare?”

Cronica de Fălticeni a ajuns la ora 8 dimineața pe șantierul străzii Horia (care duce de la Poligon spre Școala de Subofițeri Jandarmi).

Ne-a așteptat un domn aflat la vârsta pensionării care ne-a spus că de câteva zile el își parchează mașina pe o altă stradă, căci la el în curte nu mai poate intra. Același domn ne explică că drumul s-a denivelat pentru că lucrătorii care au montat conductele de canalizare nu au mai tasat terenul, iar după topirea zăpezii, pământul muiat s-a înfundat și mai tare sub presiunea mașinilor grele cât și a manevrelor făcute de buldo-excavator.

Uitați-vă și dumneavoastră! Asta poate fi numită lucrare? Își bat joc de noi”, spune cu supărare unul din cei care locuiesc aici. ”Ce poate fi mai rău de atât?”.

Stradă sau teren agricol? Noroaiele au 40 de centimetri!

Strada Horia arată acum ca și cum, aici, un tractor ar fi răsturnat cu plugul brazde de pământ, pregătind solul pentru cultivare. Vorbim însă de o stradă, o cale de acces spre oraș, din oraș, unde locuiesc în principal pensionari, oameni care se deplasează cu greutate și care pot fi expuși oricând unor probleme medicale. Dacă încerci să ajungi pe cealaltă jumătate de drum, care duce spre poligon, n-ai absolut nici o șansă.

Hârtoapele sunt prea adânci și mult prea dese. Noroiul se întinde pe toată lățime drumului, din gard în gard, de la vecin la vecin. Situația nu este de ieri de azi, ci de aproape două săptămâni. Oamenii de pe strada Horia au sperat că cineva va îndrepta situația, însă zile la rând nu s-a întâmplat nimic.

Angajații firmei nemțene n-au mișcat un pai, deși în urma lor a rămas dezastrul: drumul este accidentat și dospește de noroaie. În tot acest timp mașinile stau blocate prin curți, oamenii circulă doar pe lângă garduri și obligatoriu cu cizme de cauciuc.

Am luat la întâmplare o porțiune de drum unde pământul s-a afundat, iar pe ruletă scrie cifra 40! 40 de centimetri de noroaie! Noroaie generate de angajații firmei 3T Construct, care se ocupă cu amenajarea rețelei de apă și canalizare din Fălticeni.

Fac haz de necaz: ”Eu pun anul acesta grâu. Vecinul pune porumb.”

Chiar dacă sunt supărați foc pe angajații de la 3T Construct, oamenii de pe strada Horia știu să facă haz de necaz. Brazdele care au apărut pe strada lor le amintesc unora de perioada când lucrau la pădure cu TAF-ul, iar altora le spune deja că peste câteva săptămâni tractoarele vor porni cu aratul.

Pe strada lor ”aratul” a început mai devreme și e gata.Urmează doar însămânțarea.

Adunați la poartă, vecinii nemulțumiți glumesc și își mai descrețesc frunțile:”Terenul e numai bun de însămânțat. Mă gândesc să pun anul acesta grâu. Vecinul meu vrea să pună porumb.”

Pentru plângeri sunați la….

Pentru că șefii responsabili cu lucrarea, inclusiv dirigintele de șantier, dau mai rar prin zonă, iar angajații firmei se codesc să repare ceea ce au stricat, lucrurile au mers din rău în mai rău. Locuitorii străzii Horia au vrut să ia legătura cu firma 3T Construct, însă căi de comunicare nu există.

Asta și pentru că, pe panoul care în mod normal și obligatoriu se cere un număr de contact, abia se văd patru cifre. Un detaliu important care i-ar fi putut scuti pe cei implicați, pe de o parte de oprobriul cetățenilor de pe strada Horia, iar pe de altă parte de pierderea de vreme și efortul dublu pe care îl vor depune.

Ceea ce este scris negru pe alb: ”Pentru plângeri și întrebări vă rugăm să sunați la…” rămâne un simplu text și atât.

Un alt mesaj, de pe aceiași pancartă, sună ironic, dar în același timp fals: ”Ne cerem scuze că trebuie să vă deranjăm”. La ce cantitate de noroi este pe strada Horia, deranjul este deja mult prea mare.

Riveranii sunt deranjați nu doar de noroi, cât mai ales de nepăsarea angajaților plătiți să facă lucru ca la carte.

Viceprimarul Aldea: ”M-am săturat de voi. M-am săturat de 3T.”

Neglijența în respectarea procedurilor din caietul de sarcini l-a scos din sărite pe viceprimarul Gheorghe Aldea. Sosit la fața locului, o jumătate de oră mai târziu, acesta l-a luat la întrebări pe Șandor Kantor, șeful echipelor de lucru. Aldea a cerut explicații pentru halul în care arată strada și a cerut sistarea lucrărilor.

A fost sunat și dirigintele de șantier care a fost rugat să-și ia rolul în serios.

Gheorghe Aldea a tunat și a fulgerat: ”M-am săturat de voi. M-am săturat de 3T Construct. Domnule Kantor, nu am nevoie de canalizare la modul acesta. Mă lipsesc în Fălticeni de canalizare. Decât una dintr-asta, mai bine nu-mi trebuie.”

S-a găsit vinovatul: un tractorist

Nepăsarea care distruge are și un vinovat. Șeful de șantier, același Șandor Kantor, l-a identificat în persoana tractoristului. Așa cum se întâmplă mai tot timpul, vinovatul nu era la fața locului. Ia tractoristul de unde nu-i. Cu astfel de scene s-a reușit o trecere spre finalul discuției și concluziilor.

Până acolo, riveranii s-au plâns de toți angajații care lucrează pe strada Horia.

Au produs disconfort, dar au făcut și boacăne. Spre exemplu, unii vecini i-au spus viceprimarului că le-au rupt via de la stradă și suporturile metalice.

Mai multe răsuflătoare de gaz au fost puse la pământ, iar gardurile ”tratate” de sus până jos sau pe jumătate cu același omniprezent noroi.

Începe curățenia: noroiul va dispărea în 3 zile

Kantor și-a luat oamenii la rost și i-a pus să curețe strada de noroi, de la un capăt la altul. Subalternii au termen ca până vineri, la ora 17, drumul să fie degajat de glod. Viceprimarul Gheorghe Aldea a replicat că va reveni peste trei zile pentru a vedea dacă angajamentul luat are și finalitate.

Problema este că, deși va fi curățat, pământul moale va întreține riscul de împotmolire cu mașina, iar noroaiele vor continua să existe câtă vreme aici se lucrează. Șeful Serviciului de Urbanism a propus turnarea unui covor de piatră spartă pentru a remedia drumul și permite circulația autovehiculelor.

Viceprimarul Municipiului Fălticeni spune că 3T Construct are exact trei zile la dispoziție să readucă atât strada Horia, cât și alte străzi pe care s-au intervenit, la stadiul de normalitate. El a mai precizat că va intensifica numărul controalelor periodice, iar în cazul unor noi abateri vor fi luate inclusiv măsuri pecuniare.

ȘTIRI