Bărbat găsit mort într-un post electric de transformare din Dolhasca. El încerca să sustragă cabluriActualitate

Bărbat găsit mort într-un post electric de transformare din Dolhasca. El încerca să sustragă cabluri

       Accesări: 2932

Tentativele de furt din reţelele de distribuţie a energiei electrice provoacă numeroase victime anual.

Cel mai recent caz s-a produs marți, 6 februarie 2018, în orașul Dolhasca.

Potrivit informațiiilor transmise Compartimentul de Comunicare Delgaz Grid, un bărbat care a intenţionat să fure elemente dintr-un post de transformare a energiei electrice, din Dolhasca, a decedat ca urmare a amorsării unui arc electric.

Victima a intrat în clădire prin forţarea sistemului de închidere, din păcate fiind găsită fără suflare lângă un echipament sub tensiune din postul de transformare.

Potrivit informațiilor oferite de IPJ Suceava, descoperirea a venit după ce Poliția Dolhasca a fost sesizată, de către gestionarul punctului de lucru aparținând unui agent economic (MOPAN), situat în incinta fostei mori de cereale din oraș Dolhasca.

La nivelul inferior al clădirii a fost găsită o ușă descuiată (lacătul se afla pe jos) iar în interior, într-un fișet metalic destinat alimentării cu energie electrică, au fost observate niște haine.

În interiorul unei celule de la grupul de linie 20 KV a fost identificat trupul neînsuflețit al lui Clămparu Gabriel Vasile, în vârstă de 33 ani, din oraș Dolhasca. Pe pardoseala betonată a fost găsit un mănunchi de fire electrice din cupru. Lucrătorii Delgaz Grid au fost chemați pentru sistarea alimentării cu energie electrică a clădirii.

Cadavrul prezenta amprentă electrică la nivelul palmei mâinii drepte, a feței, zona pometului stâng și la nivelul ambilor genunchi.

Polițiștii au stabilit că bărbatul a pătruns prin efracție, respectiv prin forțarea lacătului de la ușa metalică de acces, faptă consumată în noaptea de 5/6 februarie 2018.

În cauză s-a întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de „ucidere din culpă”, fiind extinsă urmărirea penală și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „furt calificat”, dosarul urmând a fi soluţionat procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Compania noastră atrage atenţia încă odată asupra faptului că intervenţiile neautorizate în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice la liniile aeriene şi cablurile subterane, în tablouri electrice, staţii şi posturi de transformare reprezintă un real pericol pentru cei implicaţi în astfel de acţiuni.

Totodată, aceste acţiuni au un impact direct atât asupra persoanelor aflate în vecinătate, cât şi a consumatorilor, prin întreruperea furnizării energiei electrice”, se arată în comunicatul transmis redacției noastre.

Pentru a preîntâmpina situaţiile nedorite în care copiii sau adulţii pot fi victime ale unor incidente cu urmări deosebit de grave, Delgaz Grid solicită respectarea câtorva reguli minimale de siguranţă în apropierea reţelelor electrice:

 • este interzisă atingerea tablourilor electrice, firidelor sau cutiilor de distribuţie;
 • este interzisă sustragerea de elemente componente ale instalaţiilor de distribuţie
 • este interzisă executarea de lucrări de construcţii sau săpături în vecinătatea reţelelor de distribuţie, fără aviz din partea companiei Delgaz Grid;
 • este interzisă atingerea stâlpilor sau a conductoarelor (firelor), chiar căzute la pământ şi nu este permis accesul persoanelor, animalelor sau autovehiculelor în zonă
 • este obligatoriu a fi respectate indicaţiile inscripţiilor de avertizare amplasate pe instalaţiile de distribuţie;
 • este interzisă urcarea pe stâlpii liniilor electrice aeriene;
 • este interzisă efectuarea de defrişări în zonele de protecţie ale liniilor electrice aeriene fără asistenţă din partea companiei noastre;
 • este interzisă manevrarea obiectelor metalice (schele, scări, ţevi, sârme etc.) în apropierea sau sub liniile electrice aeriene;
 • este interzisă folosirea uneltelor de pescuit din fibră de carbon sub/sau în apropierea liniilor electrice aeriene;
 • este interzisă lansarea de baloane, zmeie sau avioane de jucărie în apropierea liniilor electrice aeriene;
 • este interzisă amplasarea de bannere/ afișe /panouri publicitare/ instalații de iluminat ornamental sau indicatoare rutiere pe elemente ale sistemului de distribuţie a energiei electrice, fără avizul companiei noastre.

Delgaz Grid solicită consumatorilor care observă conductoare căzute la pământ sau alte situaţii neconforme să ne anunţe de urgenţă, la numărul de telefon 0800 800 929, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă sau mobilă, fără costuri pentru client.

ȘTIRI