Baie în iazul Șomuz la minus 5 grade Celsius: Doi tineri fălticeneni s-au scăldat în apa rece ca gheațaLocal

Baie în iazul Șomuz la minus 5 grade Celsius: Doi tineri fălticeneni s-au scăldat în apa rece ca gheața

Iarna nu-i ca vara chiar și atunci când vine vorba de îmbăiat. Scăldatul în ape reci este deja un obicei la Fălticeni, tradiție care s-a păstrat și anul acesta. Doi localnici au decis să facă baie la copcă, în apele înghețate ale iazului Șomuz.

Ieri, când termometrele indicau minus 5 grade Celsius, iar soarele stătea ascuns printre nori, bărbații au mers să se ”bălăcească” puțin.

Cei doi fălticeneni s-au scăldat înainte de Boboteaza pe stil vechi, sărbătoare care are loc mâine, atunci când firea apelor se sfințește.

Mihai și Ionuț au intrat în apă, după ce au parcurs câțiva zeci de metri pe gheață și prin zăpadă, până la locul faptei. S-au aruncat în apa Șomuzului, care nu avea mai mult de 2-3 grade. Chiar dacă au simțit apa foarte rece până la măduva oaselor, experiența s-a dovedit foarte reconfortantă.

Ei au făcut baie la copcă, pe locul unde, în urmă cu numai câteva ore au tăiat două blocuri de gheață pentru confecționarea crucilor pentru Bobotează.

Apa rece a fost numai bună pentru a se energiza pentru tot restul zilei.

Tinerii nu sunt la prima baie în luna lui gerar, numai că în anii din urmă temperaturile erau ceva mai ”blânde”. Anul viitor, la mijlocul lunii ianuarie, se vor întoarce pe Șomuz, pentru baia la copcă despre care spun că merită să dârdâi de frig pentru câteva momente.

ȘTIRI