Avertismentul lansat de primarul Coman: Riscăm să rămânem fără Maternitate și tot personalul medicalActualitate

Avertismentul lansat de primarul Coman: Riscăm să rămânem fără Maternitate și tot personalul medical

       Accesări: 47

maternitate

Situație delicată în cazul unității medicale de pe strada Sucevei. La jumătate de an distanță de la ultima solicitare venită din partea proprietarului clădirii Maternității, lucrurile nu sunt nicidecum clarificate. Reprezentanții Fundației Caritatea au cerut în repetare rânduri Primăriei Fălticeni găsirea unei soluții pentru eliberarea clădirii.

Primele solicitări au fost făcute în anul 2010, în mandatul primarului Vasile Tofan. Acestea au continuat și după jumătatea anului 2012, când la conducerea administrației locale a venit Cătălin Coman.

Presiunile au devenit tot mai mari în 2015, când municipalitatea fălticeneană a fost păsuită până la data de 31 mai. Una din soluțiile găsite și avansate de actualul primar în primăvara acestui an a fost mutarea temporară a Maternității pe strada Ion Creangă, în clădirea fostei Școli Generale numărul 5, ce aparține acum Colegiului ”Vasile Lovinescu”. Unitatea medicală ar urma să fie transferată provizoriu aici, iar ulterior asimilată de Spitalul Municipal ca secție de Geriatrie.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Propunerea administrației locale nu este deloc agreată de grupul consilierilor liberali. Votul acestora este necesar pentru ca hotărârea privind transferul de administrare al clădirii de la unitatea de învățământ la spital să fie posibil în Consiliul Local.

Votul liberalilor este important având în vedere că, pentru a fi aprobată, hotărârea are nevoie de două-treimi din sufragiile celor 19 aleși locali.

”Situația trebuie clarifică urgent. Noi avem deja o soluție, iar proprietarul clădirii Maternității vrea să lămurim lucrurile”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. ”În cazul în care transferul dreptului de administrare a clădirii de la Colegiu la Spital nu va întruni voturile necesare, riscăm să rămânem fără Maternitate și fără personalul medical. Consilierii PSD sunt de acord cu propunerea primarului, însă și grupul liberalilor trebuie să se decidă.”

Edilul șef s-a declarat nemulțumit de faptul că aleșii locali din opoziție nu au dat un răspuns oficial, în urma solicitărilor făcute de administrația locală. El mai spune că trebuie luată cea mai bună decizie, astfel încât existența Maternității să nu fie pusă în pericol.

”Nici la această oră nu avem un răspuns oficial din partea grupului PNL”, conchide primarul municipiului Fălticeni. ”Am solicitat atât verbal, cât și în scris punctul de vedere al consilierilor liberali. Nu am primit nimic. Același lucru l-am solicitat și în ședințele din lunile iulie și august.”

Desființarea Maternității pe fondul lipsei de consens în Consiliul Local sau în lipsa unei alte soluții viabile, în cazul în care Fundația Caritatea ar cere evacuarea clădirii, ar avea consecințe ireparabile asupra unității medicale. Pe lângă pierderea unor locuri de muncă, o eventuală reînființare a secțiilor Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie nu va mai fi posibilă.

Pe de altă parte, transferul Maternității pe Ion Creangă presupune costuri deloc neglijabile, estimate la aproximativ 700.000 lei, însă în viziunea managerului Vlad Morariu investițiile pentru amenajarea sediului provizoriu vor fi la standardele în vigoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Pe viitor aici ar urma să funcționeze Secția Geriatrie.

Cu o vechime de peste un secol, clădirea Maternității din Fălticeni are zilele numărate, după ce proprietarul acesteia și-a
exprimat intenția cedării terenului către un dezvoltator imobiliar. Aici ar urma să se ridice cel mai nou magazin Penny Market din rețeaua germanilor de la Rewe Group.

Un reprezentant al companiei s-a prezentat în Consiliul Local oferind informații asupra proiectului tehnic și despre amenajările prevăzute în perimetrul obiectivului de investiții.

Maternitatea nu figurează în registrul clădirilor de patrimoniu din Fălticeni, aceasta fiind retrocedată în urmă cu 6 ani, de către statul român, Fundației Caritatea din București.

Clădirea ridicată în anul 1894, de comunitatea evreiască, urmează să fie dărâmată pentru a face loc viitorului magazin Penny Market.

Rudy Hödl

ȘTIRI