Avertismentul emis de proprietarul clădirii Maternității din Fălticeni: Este ultimul termen de amânare!Actualitate

Avertismentul emis de proprietarul clădirii Maternității din Fălticeni: Este ultimul termen de amânare!

       Accesări: 173

director-samuel-izsak-fundația-caritatea

Impas greu de trecut. Împrejurările create în jurul transferului Maternității din Fălticeni au creat un blocaj care nu este deloc pe placul proprietarului clădirii care s-a săturat să aștepte clarificarea situației. Discuțiile foarte aprinse în Consiliul Local i-au nemulțumit și pe cei 80 de angajați ai celor trei secții care funcționează în cadrul unității medicale.

Încă din luna iunie se discută aprins pe tema mutării Maternității în clădirea de pe strada Ion Creangă, gestionată în prezent de
Colegiul ”Vasile Lovinescu”, clădire care de trei ani nu mai este folosită ca spațiu pentru predarea cursurilor.

Considerată singura soluție viabilă, proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cătălin Coman, ce prevede transferul dreptului de
administrare a imobilului de la unitatea de învățământ către spital, s-a lovit de dezaprobarea grupului de consilieri PNL. Aceștia nu au agreat ideea unui transfer pe fondul cheltuirii unor fonduri de aproximativ 700.000 lei, în schimb au cerut ca unitatea medicală să-și păstreze actualul sediu până la finalizarea noului spital.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Propunerea l-a iritat vizibil pe Samuel Izsak, directorul general executiv al Fundației Caritatea, care le-a cerut consilierilor locali să soluționeze rapid situația. El s-a prezentat joia trecută în fața aleșilor locali, în cadrul unei întruniri de urgență în care liberalii au încercat să negocieze prelungirea șederii Maternității Fălticeni.

Nici unul din punctele expuse de aleșii opoziției nu l-a încântat pe directorul Izsak, care și-a schimbat tonul în documentul trimis în timpul ședinței în care se dezbătea același subiect aprins al transferului, ședință la care s-au prezentat 4 din cei 7 consilieri liberali, iar după pauza discuțiilor mai rămăsese doar unul.

”Vă aducem la cunoștință că acesta este ultimul termen de amânare pentru eliberarea imobilului”, scria în nota remisă Primăriei Municipiului Fălticeni, de Fundația Caritatea, în data de 8 septembrie 2015. ”În urma solicitării dumneavoastră și având în vedere lucrările necesare pentru relocarea activității unității medicale, într-un alt spațiu, vă aducem la cunoștință că suntem de acord ca predarea imobilului de pe strada Sucevei nr.99, proprietatea subscrisei, să fie făcută până cel târziu la date de 31.12.2015.”

Cu numai patru zile înainte pe adresa Spitalului și Primăriei Fălticeni sosise o notificare în care Fundația Caritatea, proprietarul imobilului în care funcționează Maternitatea, cerea eliberarea spațiului în cel mai scurt timp.

”Vă punem în vedere să eliberați spațiul situat în Fălticeni, strada Sucevei nr.99, în cel mai scurt timp, întrucât nivelul avansat de degradare al imobilului pune în pericol viața și integritatea persoanelor și bunurilor aflate în incinta acestuia.”, scrie în comunicare adresată celor două instituții.

Într-un scurt interviu acordat în exclusivitate cotidianului Cronica de Fălticeni, directorul Samuel Izsak afirma că situația trebuie clarificată cât mai rapid pentru că există posibilitatea să piardă proiectul. El susține că nu mai este dispus să aștepte prea mult, perioada de grație acordată pentru soluționarea problemei fiind de două luni.

”Nu sunt dispus să aștept pentru că pierd proiectul!”, ne-a declarat reprezentantul Fundației Caritatea. ”Sper ca o decizie să fie luată, cu o logică normală, spre binele municipiului Fălticeni indiferent de alte divergențe între partidele politice din Consiliul Local.  Am spus și la ședință că se mai poate aștepta 6 – 8 săptămâni, dar să se facă ceva în perioada asta.”

Unitatea medicală de pe strada Sucevei funcționează ca Maternitate, încă din anii 70, pe locul fostului spital Elias, ridicat de
comunitatea evreiască. Imobilul datează din anul 1894 și este una din puținele construcții cu valoare de patrimoniu care au rezistat trecerii timpului și vicisitudinilor acestuia.

Clădirea a fost confiscată abuziv, în primii ani după instalarea regimului comunist la conducerea țării.

Rudy Hödl

ȘTIRI