Autorităţile monitorizează activitatea târgurilor şi oboarelor din judeţul SuceavaRural

Autorităţile monitorizează activitatea târgurilor şi oboarelor din judeţul Suceava

       Accesări: 73

În urma deciziei luate de Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava, de închidere temporară a târgurilor de animale pe fondul evoluţiei bolii limbii albastre la nivel naţional, activitatea târgurilor şi oboarelor din judeţul Suceava este monitorizată de specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterniare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, poliţişti şi reprezentanţii primăriilor.

Peste 50 de acţiuni de monitorizare sunt prevăzute în planul de control, în 21 de târguri şi oboare din judeţ (7 din zona Fălticeni). Controalele au început din data de 9 septembrie şi se vor încheia pe data de 5 octombrie.

În perioada menţionată este interzisă mutarea stânilor şi a adăposturilor de animale pe alte amplasamente.

Boala Limbii Albastre (Bluetongue) este o boală infecto-contagioasă a rumegătoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) şi a rumegătoarelor salbatice, caracterizată prin inflamaţia catarală sau ulcero-necrotică a mucoasei nazale, bucale şi a bureletului coronanian transmisă şi întreţinută de vectori reprezentaţi de diferite specii de insecte Culicoide (ţânţari) existente în mediul natural.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Boala are un caracter sezonier, este frecvent întâlnită spre sfarşitul verii în regiunile ploioase şi cu terenuri irigate, când numărul insectelor hematofage este în creştere.

Boala limbii albastre nu se transmite la oameni. Laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populaţie.

La începutul lunii septembrie în România se înregistrau 347 de animale afectate de această boală, în 12 judeţe.

ȘTIRI