Autoritățile de mediu solicită primăriilor să acorde atenție mai mare la colectarea selectivă și valorificarea deșeurilorLocal

Autoritățile de mediu solicită primăriilor să acorde atenție mai mare la colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor

       Accesări: 349

Reducerea la minim a cantității de deșeuri care trebuie eliminate prin depozitarea finală este o cerință de maximă importanță pentru administrațiile locale în acest an. Agenția pentru Protecția Mediului Suceava a cerut primăriilor să dispună măsuri pentru a asigura colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor. Colectarea selectivă este o prioritate încă din anul 2012.

Până în 2020, România trebuie să ajungă la un nivel de reciclare de 50% a cantităților de deșeuri cum ar fi hârtie, metal, plastic, sticlă provenind din deșeurile menajere, și de 70% a deșeurilor nepericuloase provenite din activități de construcție și demolare.

Ultimile modificări ale legislației privind Fondul pentru mediu, adpotate la mjlocul anului trecut, cu scopul atingerii țintelor de reciclare, valorificare și eliminare a deșeurilor, prevăd penalități uriașe.

Astfel, administrațiile locale vor plăti o contribuție de 100 lei/tonă în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare.

În ceea ce privește proprietarii sau administratorii de depozite, aceștia sunt obligați să plătească o taxă de depozitare începând cu 1 ianuarie 2017. Această taxă este de 80 lei/tonă în anul 2017 și de 120 de lei /tonă începând din anul 2018. Aceste taxe vor avea un impact social, urmând să fie suportate, în cele din urmă, tot de populație.

Județul Suceava  nu are momentan depozite de deșeuri funcționale. Așa cum se întâmplă și la Fălticeni, deșeurile sunt transportate în spații de stocare temporară. Aceste deșeuri vor trebui însă să fie relocate pe depozitele ecologice de la Moara și Pojorâta, odată cu intrarea în funcțiune a acestora.

APM Suceava a anunțat, pe baza raportărilor operatorilor spațiilor de stocare temporară din județul Suceava, că la sfârșitul anului 2016 era acumulată o cantitate de circa 292.500 de tone de deșeuri, iar capacitatea de stocare era aproape de epuizare.

Din anul 2015, la nivelul municipiului Fălticeni există un regulament de colectare selectivă, iar în municipiu, pe lângă platformele de colectare din cadrul asociațiilor de proprietari, au fost amenajate puncte de colectare selectivă a deșeurilor (carton/hârtie, PET, sticlă, metal).

Tot din 2015, Primăria Fălticeni organizează Concursul de colectare selectivă „Participă activ…colectează selectiv”, în toate unitățile de învățământ din municipiu. Colectarea selectivă realizată de școli, cu sprijinul elevilor și implicarea familiilor acestora, le-a adus unităților de învățământ premii substanțiale (240.000 lei/an școlar), bani folosiți pentru dotări necesare procesului de învățământ.

ȘTIRI