Autorităţile sucevene urmăresc cu atenţie evoluţia pestei porcine pe teritoriul UcraineiRural

Autorităţile sucevene urmăresc cu atenţie evoluţia pestei porcine pe teritoriul Ucrainei

       Accesări: 167

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceavaa anunţat o evoluţie îngrijorătoare a pestei porcine africane pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit unui document oficial transmis în acest sens Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava, astăzi a fost convocat în şedinţă Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava (unitatea locală de decizie în scopul prezentării aspectelor legate de această boală) la sediul Palatului Administrativ. În cadrul întâlnirii au fost dezbătute măsurile de supraveghere, prevenire şi control ale bolii.

Pesta porcină africană este o boala infecţioasă produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectează suinele, evoluează acut cu stări febrile şi sindrom hemoragipar, sfârşind cu moartea animalelor afectate într-un timp foarte scurt.

Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Până în prezent, nu au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul României. Sunt expuse în mod special judeţele de la graniţă de est şi nord ale României pentru că în momentul de faţă virusul ar putea evolua oriunde, mai mult ca Republica Moldova nu are mijloace de identificare si diagnosticare în laborator a virusului.

Contextul epidemiologic actual, în care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat la un grad fără precedent, impune întărirea măsurilor de profilaxie a bolii.

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Cel mai mare risc în momentul de faţă, pentru răspândirea virusului pestei porcine africane îl reprezintă animalele de reproducţie crescute în exploataţiile non-profesionale (având în vedere circulaţia lor şi a produşilor lor pe piaţa locală).

Institiţia Prefectului – judeţul Suceava va transmite materialele informative către Unităţile Locale de Sprijin – Primării. În vederea evitării evenimentelor epidemiologice nedorite referitoare la pesta porcină africană pentru cât mai mult timp, se va menţine un grad de alertă crescut.

Prefectura Suceava reaminteşte tuturor asociaţiilor de vânătoare/ complexurilor de vânătoare/ crescătorilor de vânat de pe teritoriul judeţului Suceava importanţa şi necesitatea raportării urgente a fiecărui caz de porc mistreţ depistat mort sau având un comportament specific modificat.

ȘTIRI