Au tăiat arborii parcului Maior Ioan: Intervenție fără aviz și autorizațieLocal

Au tăiat arborii parcului Maior Ioan: Intervenție fără aviz și autorizație

       Accesări: 107

Priveliște tristă. Arbuștii, copăceii și tufele parcului de la intrarea pe strada Maior Ioan au făcuți una cu pământul. Cei care n-au mai apucat să fie tăiați, au rămas cu trunchiurile retezate. Înzestrați cu drujbe, angajații unei firme din zona Fălticeni au făcut ”curățenie” totală pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați.

Toată scena s-a petrecut în dimineața acestei zile, în jurul orei 9, când fierăstraiele mecanice s-au înfipt în câteva zeci de exemplare de molizi pitici, magnolii și tuia.

Din fericire sunt și copaci care au scăpat de tăișul lamei. Chiar și așa, oaza de verdeață arată acum pustie.

La fața locului au ajuns organele de anchetă, sesizate de autoritățile locale, Garda de Mediu, ITRSV, Direcția Silvică și Poliția Municipală.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în parcul de pe strada Maior Ioan este absolut regretabil.”Când am ajuns aici era să cad din picioare. Este o tâmpenie fenomenală”, a declarat primarul Cătălin Coman pentru Cronica de Fălticeni. ”Sunt foarte indignat. Un agent economic a considerat că face un lucru bun tăind absolut toți copacii, fără nici un fel de autorizație, fără nici un fel de aviz”.

Demersul aparține localnicului Costel Zaharia, patronul magazinului Thales, în baza unui protocol de colaborare semnat pe 4 mai 2014, între Primăria Municipiului Fălticeni și firma Thales, protocol care are semnătura primarului Cătălin Coman, dar nu și avizul, autorizația, respectiv proiectul necesar demarării unei acțiuni de reamenajare peisagistică ce ar fi permis începerea lucrărilor la parcul verde.

Protocolul, ce face parte din proiectul ”Adoptă un spațiu verde”, a fost aprobat în martie 2014 prin Hotărâre de Consiliu Local și are ca obiectiv declarat aducerea spațiilor verzi la standarde europene, prin însușirea unui teren intravilan pe o perioadă de 3 ani, de către agenții economici din Fălticeni, care îl pot pune în valoare, prin implicare financiară, în schimbul unei recunoașteri publice.

Costel Zaharia intenționa să facă acest lucru pe spațiul parcului de pe Maior Ioan, dorind să reamenajeze peisagistic suprafața verde cu gazon, sistem de iluminat modern, coșuri de gunoi și bănci.

Activitatea de tăiere s-a petrecut fără înștiințarea Primăriei. Nici primarul Coman și nici viceprimarul Aldea nu au fost anunțați pe această temă. Mai mult decât atât, pentru a putea începe reamenajarea, Costel Zaharia avea nevoie de avizul Compartimentului de Mediu și totodată un proiect aprobat și semnat. El a recunoscut că nu are aceste documente, dar a precizat că a dat o declarație la Compartimentul Spații Verzi.

”Am început acum, pentru că acum s-a putut.Toamna se fac astfel de acțiuni. Nu am aviz. Am dat o declarație la mediu. Nu am știut că trebuie proiect. Asta e tot. Eu am lăsat niște planșe acolo”.

Zaharia spune că l-a anunțat pe primar de demersul său și i-a explicat intențiile sale pentru ca oamenii să nu îl ia la întrebări, dar asta s-a întâmplat în urmă cu o lună.

Legat de caz, primarul Coman afirmă că la mijloc este ”o acțiune cu caracter electoral, regizată de ACL”, care îl viza direct chiar înainte de alegeri. Edilul șef își susține afirmația arătând că soția patronului fălticenean a fost sau este membru al PDL și că acțiunea de azi este o ”porcărie”. Edilul șef a explicat că lucrătorii de la spații verzi nu știau nimic legat de tăieri, fiind informați în jurul orei 10 că trebuie transportate crengi din parcul Maior Ioan.

Patronul magazinului Thales spune că nu face și nu-l interesează politica și exclude politizarea subiectului. El a lăsat să se înțeleagă faptul că a vrut doar să înceapă ceea ce și-a propus prin protocolul de colaborare, iar intenția lui să nu fie luată în nume de rău.

”Am discutat cu domnul Zaharia și mi-a spus că a vrut să facă ceva frumos și că are de gând să replanteze. I-am spus că trebuia să se consulte, nu să taie cu drujba într-un parc fără autorizație și fără să ai nimic”, ne-a spus primarul Coman. ”Pe lângă faptul că este ilegal, cred că a fost o acțiune regizată, pusă la punct în laboratoarele ACL, cu două zile înainte de alegeri. Eu, împreună cu colegii mei de la partid, consider că este o acțiune electorală pentru că sunt prea multe coincidențe și nu cred că sunt absolut întâmplătoare toate aceste distrugeri. Practic s-a întâmplat în apropiere de sediul PSD, cu două zile înainte de alegeri. Așa de jos a ajuns politica fălticeneană, în condițiile în care nu au avut ce să spună de rău despre primar, să-l discrediteze printr-o acțiune mârșăvească.Bursa zvonurilor din oraș funcționează! Se spune că aici ba se face parcare, ba se face altceva. Vreau să curm toate zvonurile: parcul este domeniu public, este al nostru al tuturor, al fălticenenilor, iar eu ca primar garantez că parcul va rămâne parc și în cel mai scurt timp vom planta din nou copaci”.

În replică la cele declarate de primarul Coman, co-președintele ACL și viceprimarul Gheorghe Aldea ne-a declarat telefonic: ”N-avem laboratoare la ACL Fălticeni. Cum să fie regizată acțiunea, dacă tractorul de la Primărie era acolo? Nu umblăm cu drujbe și topoare.Suntem oameni pașnici! În ceea ce privește acest caz știu că firma respectivă participă la acțiunea ”Adoptă un spațiu”. Știu că hârtiile sunt făcute, în rest nu știu nimic.”

La rândul său, Gabriel Moroșanu, al doilea co-președintele al ACL Fălticeni, a explicat că ”doamna Aurora Zaharia nu a fost membru PDL și nu este membru al ACL. Pot să afirm că în mandatul domnului Vasile Tofan ea nu a avut nici măcar calitatea de simpatizant, la fel ca și acum.”

Acum sancționat financiar, Costel Zaharia a ținut să lămurească lucrurile spunând că nu face politică și nici nu figurează într-un partid. Pe de altă parte el a recunoscut că nu are un proiect, dar a crezut că nu este necesar unul pentru pornirea reamenajării spațiului verde. ”Eu nu sunt înscris nicăieri, sunt prieten cu toată lumea. Am vrut să fac aici, lângă mine, o treabă și să fie ok. Atât. Asta e toată povestea”, a declarat Costel Zaharia pentru Cronica de Fălticeni. ”Nu este altceva la mijloc. Nu știu de ce s-a creat atmosfera asta. Din păcate, acum se înțelege altceva. Se știa că vreau să fac. Am fost de atâtea ori la Primărie…Ceea nu am știut eu, este că trebuia un proiect, ca să fie clar unde unde plantezi, unde vin bănci și coșuri de gunoi. Nu am proiect, pentru că nu știam că îmi trebuia un astfel de proiect.”

Primăria l-a amendat pe patronul fălticenean, sancțiunea pecuniară fiind cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.

Șeful administrației locale spune că urmează să fie elaborat în următoarele zile un proiect pentru reamenajarea peisagistică a parcului de pe strada Maior Ioan și că se vor face replantări pe cheltuiala celui care l-a distrus.

Organele statului urmează să se pronunțe în acest caz.

ȘTIRI