Au salvat pădurea de la incendiu cu propriile mâini: Primărița Tomescu și oamenii din Primăria Baia s-au luptat cu foculRural

Au salvat pădurea de la incendiu cu propriile mâini: Primărița Tomescu și oamenii din Primăria Baia s-au luptat cu focul

       Accesări: 3781

Responsabilitatea se probează prin fapte. Un fapt petrecut ieri, le-a arătat sătenilor din Bogata că primul gospodar al comunei este un primar care pune osul la treabă, cum spune românul de rând, chiar și peste orele de program. Marți a fost o zi de foc la propriu și la figurat pentru edilul Maria Tomescu și câțiva din angajații Primăriei Baia.

Incendiul a izbucnit când oamenii erau pe picior de plecare din sediul administrației locale, după programul de lucru obișnuit.

Un sătean le-a spus telefonic despre un incendiu, iar primărița Tomescu, viceprimarul Biserică și alți patru angajații ai administrației locale, inclusiv de la SVSU, nu au stat prea mult pe gânduri. S-au „înarmat” rapid cu lopeți și măturoaie și au plecat cu o mașină 4×4 spre locul care ardea.

Se întâmpla ieri, la ora 16, în bătătura din apropierea unei păduri, unde s-a aprins focul ce se apropia spre arbori și câteva case din apropiere.

„Ne pregăteam să plecăm acasă. Programul se încheiase de câteva minute, iar când am primit telefonul nu am mai stat pe gânduri. Ne-am dus direct la incendiu.”, ne-a spus primărița din Baia. „Știam locul și în trecut au mai fost probleme. Cu forțe proprii, cu oamenii noștri și domnul viceprimar alături, am reușit să oprim focul să se atingă de pădure. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat.”

Terenul unde s-a produs incendiul nu era accesibil unei autospeciale de intervenție, mașina pentru stins incendii din dotarea Primăriei având un rezervor generos de apă, iar locul unde s-a produs era într-o zonă de relief înaltă.

Ca să ajungă la incendiu au urcat un deal, pe jos, câteva sute de metri. Munca nu a fost deloc ușoară. Oamenii aflați pe coama dealului de lângă pădure au lovit focul cu măturoaiele și lopețile. Au săpat pământul și l-au aruncat peste flăcări.

O mână de oameni, adică șase persoane, au reușit să stingă incendiul. S-au luptat cu focul și fumul înecăcios mai bine de trei ore.

După lichidarea acestuia, câțiva oameni au rămas să supravegheze în continuare zona.

Cauza exactă a producerii incendiului nu se cunoaște. Cel mai probabil, la mijloc este un gest iresponsabil, o țigară aruncată în pătura de frunze și iarbă uscată de la marginea pădurii.

În urmă cu câțiva ani aici s-a produs un alt incendiu. Atunci s-a propagat pe o suprafață mult mai mare.

ȘTIRI