Au intrat în vigoare noile prevederi ale legislației rutiere referitoare la transportul copiilor cu mijloacele autoActualitate

Au intrat în vigoare noile prevederi ale legislației rutiere referitoare la transportul copiilor cu mijloacele auto

       Accesări: 60

Recent, prin Hotărârea de Guvern 11/2015, au fost aduse completări la legislaţia rutieră, în ceea ce priveşte transportarea copiilor cu vârsta de până la trei ani. Aceste completări se aplică începând de astăzi, 6 februarie.

„Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.

În cazul copiilor care sunt mai înalţi de 135 cm există varianta purtării centurii de siguranţă.

Dispozitivul de fixare poate fi: scaunul de siguranţă, perna de înălţare, un portbebe, scaunul pentru sugari etc. Modificările legislative aduc obligativitatea ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Copiii pot fi transportaţi fără folosirea sistemelor de siguranţă, atunci cand este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri, dacă în aceste mijloace de transport există  un supraveghetor, sau dacă minorul este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranta, situaţie în care şoferul trebuie să aibă la el certificatul medical de scutire.

 

ȘTIRI