Au început lucrările la noul terminal al Aeroportului din Suceava. Investiția depășește 16 milioane de leiActualitate

Au început lucrările la noul terminal al Aeroportului din Suceava. Investiția depășește 16 milioane de lei

       Accesări: 792

Un nou proiect este demarat de Consiliul Județean Suceava. Cu un trafic în călători într-o continuă creștere, Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” va avea de anul viitor al doilea terminal pentru pasageri. Acesta va putea deservi un trafic de minim de 340 de călători la ora de vârf.

Lucrările la noul terminal au început pe 6 mai, în prezența președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, directorului Aeroportului, Ioan Măriuța, și reprezentantului antreprenorului general, Societatea de Construcții Napoca.

Proiectul are termen de finalizare mai 2020.

Valoarea investițiilor se ridică la 16,17 milioane de lei cu TVA. Banii provin dintr-un credit contractat de Consiliul Județean Suceava.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Autoritățile județene consideră că extinderea terminalului va asigura mărirea numărului de destinații, condiții bune de transport cu avionul din județul Suceava și din întreaga regiune, dezvoltarea turismului și economiei județului Suceava, dar și a regiunilor învecinate, reducerea șomajului, precum și investiții noi în capacități de producție.

„Am dat startul construirii noului terminal al aerogării, așa cum am promis la început de săptămână.”, a declarat Gheorghe Flutur. „Sperăm că, după ce vom construi noul terminal, anul viitor aeroportul Suceava să aibă capacitatea să proceseze în total 700.000 de pasageri. Această construcție se face din banii Consiliului Județean, printr-un credit.”

Gheorghe Flutur – Președintele CJ Suceava și Ioan Măriuța-Directorul Aeroportului Suceava

Noul terminal este proiectat pentru un flux de peste 550.000 de pasageri anual, ce va permite procesarea călătorilor pentru două curse externe şi una internă.

La momentul actual, în zilele de vârf, media este de 500 de călători pe oră la plecare și 500 la sosire.

Traficul de călători este tot mai ridicat pe Aeroportul Suceava, obiectiv ce a urcat pe locul 7 în topul celor mai importante 10 aeroporturi din România, devansând aerogările Bacău, Târgu Mureș și Constanța. Anul trecut erau înregistrați peste 350.000 de pasageri, față de numai 57.000 în anul 2016.

Pentru primele patru luni ale acestui an, datele statistice sunt îmbucurătoare. Numărul călătorilor este în creștere, fiind înregistrați 117.000 de pasageri. Pe lângă suceveni, pe destinațiile externe sunt procesați călători din Botoșani și Neamț, dar și cetățeni din Ucraina și Republica Moldova.

Odată cu lucrările la noul terminal va fi extinsă și parcarea aeroportului.

Vor fi construite 50 de noi locuri de parcare care se vor adăugă la cele 80 existente. Într-o altă etapă, vor mai fi amenajate încă 170 de locuri de parcare, pentru ca numărul acestora să ajungă la 300.

Lucrările de investiții se vor încheia peste 12 luni.

Noul terminal va deveni funcțional în primăvara anului viitor.

Noul terminal al Aeroportului Internațional Suceava

ȘTIRI