Atenționări de caniculă și instabilitate atmosferică au fost emise pentru următoarele zileActualitate

Atenționări de caniculă și instabilitate atmosferică au fost emise pentru următoarele zile

       Accesări: 1149

Canicula persistă și astăzi pe arii extinse din România

Disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa în general între 34 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice.

La orele prânzului în Fălticeni termometrele arătau deja peste 32 de grade.

DSP Suceava revine cu recomandări pentru populație

Având în vedere persisența tempereaturilor ridicate, Direcția de Sănătate Publică Suceava a retransmis în teritoriu o serie de recomandări generale pentru populație, pentru evitarea îmbolnăvirilor și stărilor de rău.

Fălticenenii sunt sfătuiți să evite expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18.

Este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5/2 litri/zi), fără a aștepta senzația de sete. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute.

O altă recomnadare se referă la consumul de fructe și legume proaspete (pepene roșu, galben, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

Pe durata perioadei caniculare trebuie evitat consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece favorizează deshidratarea.

De asemenea, se recomandă evitarea consumului de băuturi care conțin cofeienă (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deorece acestea sunt diuretice.

Dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii, trebuie folosită o ținută adecvată: pălării de soare, haine ample, pe cât posibil din fibre naturale și în culori deschise.

Pe cât posibil, trebuie evitate activitățile exterioare care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc).

După caniculă urmează 3 zile cu instabilitate atmosferică

Pentru intervalul 14 august ora 9 – 16 august, ora 9, sunt prognozate intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi aria lor se va extinde treptat și în restul teritoriului.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Pe parcursul zilei de miercuri (14 august), disconfortul termic și canicula vor persista în sudul, estul și centrul teritoriului.

ȘTIRI