Ateismul – un fenomen gravActualitate

Ateismul – un fenomen grav

       Accesări: 72

Ateismul este o doctrină care neagă existenţa lui Dumnezeu. În general, cauzele necredinţei sunt legate de: ignoranţa în ceea ce priveşte chestiunea religioasă; lipsa de timp de reflexie datorată preocupărilor cotidiene; trufia; deziluzia provocată de reuşita în viaţa a necredincioşilor; pluralismul idelogic; criza conceptuală despre adevăr care admite doar adevăruri relative şi subiective şi neagă existenţa adevărului absolut divin; secularizarea determinată de  tehnică şi ştiinţă care a dus la  criza mentalităţii sacrele.

În acest mod, s-a conturat calea indiferenţei şi a ateismului. Acest ateism este un fenomen grav al timpului actual care este foarte răspândit. De obicei, este prezentat ca o cerinţă a progresului ştiinţific precum şi a umanismului modern, iar în acest sens, se pot creiona câteva opinii: negarea explicită a lui Dumnezeu pentru că nu se poate spune nimic despre ea; pretenţia că totul poate fi explicat de ştiinţă; aprecierea exagerată a omului astfel încât nu mai este nevoie de Dumnezeu; lipsa neliniştii metafizice; negarea lui Dumnezeu cauzată de prezenţa răului în lume.

Toate aceste opinii au dus la fundamentarea a două tipuri de ateism: ateismul teoretic, prin care se caută o justificare raţională prin care să se nege existenţa lui Dumnezeu, şi ateiesmul practic exprimat prin comportamentul în viaţă, adică trăirea cotidiană ca şi cum Dumnezeu nu ar exista.

Ateismul din trecut era mai degrabă steril şi se baza doar pe dezbate despre concepţia atomistă iniţiată în antichitate de Leucip şi Democrit. Astăzi însă se manifestă un ateism bazat pe o doctrină constructivistă şi umanistă. Omul este văzut ca o culme a progresului, iar  Dumnezeu este un cancer social care trebuie combătut pentru că împiediecă dezvoltarea umanităţii. Se ajunge chiar la ideea că religiozitatea este o formă de alienare a omului care îşi are originea în sărăcie. Dumnezeu Creatorul este identificat cu Dumnezeu al Capitalismului. Se ajunge la un ateism de stat cu care este greu de dialog pentru că oamenii credincioşi sunt consideraţi bolnavi.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Dr. Adriana Macsut

ȘTIRI